Românii au multă încredere în Biserică şi Armată decat în Preşedinţie şi...

Românii au multă încredere în Biserică şi Armată decat în Preşedinţie şi Parlament

0 1141
Biserica, Armata, PoliÅ£ia ÅŸi Serviciul Român de InformaÅ£ii întrunesc o bună parte din capitalul de încredere al românilor, în schimb PreÅŸedinÅ£ia, Parlamentul României, Parlamentul European ÅŸi AgenÅ£ia NaÅ£ională de Integritate se află în coada clasamentului, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, realizat în perioada 21-28 februarie.
 
Astfel, românii au multă sau foarte multă încredere în Biserică (67%), Armată (63%), SRI (48%), PoliÅ£ie (47%), Primărie (45%), DNA (45%), SIE (42%), Guvern (40%), ANI (40%), consiliul judeÅ£ean (38%), Parlamentul European (38%), Parlamentul României (33%), PreÅŸedinÅ£ie (30%). În concordanţă, puÅ£ină ÅŸi foarte puÅ£ină încredere revin PreÅŸedinÅ£iei (69%), Parlamentului României (67%), Parlamentului European (62%), consiliului judeÅ£ean (62%), ANI (60%), Guvernului (60%), SIE (58%), DNA (55%), Primăriei (55%), PoliÅ£iei (53%), SRI (52%), Armatei (37%), Bisericii (33%).
"Biserica ÅŸi Armata beneficiază de încrederea publicului în mod tradiÅ£ional, fiind instituÅ£ii cu care cetăţenii nu au interacÅ£iuni deranjante în mod curent. TotuÅŸi, în comparaÅ£ie cu anii precedenÅ£i, încrederea în Biserică ÅŸi Armată s-a diminuat de la cote de 75-80% la un nivel de sub 70%. Pe de altă parte, este important de precizat că Biserica ÅŸi Armata nu sunt instituÅ£ii în sensul în care sunt celelalte în privinÅ£a cărora am cerut subiecÅ£ilor să îÅŸi exprime gradul de încredere. Biserica ÅŸi Armata, ca denumiri, trimit mai degrabă la instituÅ£ii sociale generale decât la organizaÅ£iile corespondente", au precizat realizatorii sondajului.
Potrivit acestora, cele două denumiri au o încărcătură simbolică ÅŸi istorică mai puternică decât Parlamentul, Guvernul, DNA sau primăriile, o mare parte dintre respondenÅ£i având probabil în minte Armata în semnificaÅ£ia ei istorică ÅŸi simbolică. "În cazul Bisericii, situaÅ£ia este ÅŸi mai complicată. Unii respondenÅ£i nu fac probabil diferenÅ£a între Biserică ÅŸi Dumnezeu, deci nici diferenÅ£a necesară dintre exprimarea încrederii în Biserică, respectiv a credinÅ£ei în Dumnezeu. În plus, deÅŸi marea majoritate a subiecÅ£ilor sunt creÅŸtin-ortodocÅŸi, este de discutat în ce Biserică (ce organizaÅ£ie) îÅŸi exprimă încrederea persoanele de alte confesiuni", se mai arată într-un scurt comentariu ce însoÅ£eÅŸte rezultatele sondajului. Totodată, se apreciază că procentul semnificativ de încredere acordat Armatei, SRI ÅŸi PoliÅ£iei poate fi legat de contextul social ÅŸi economic marcat de criză ÅŸi instabilitate care încurajează încrederea în repere instituÅ£ionale solide ale statului, capabile să acopere nevoia de siguranţă a oamenilor ÅŸi să transmită un sentiment de stabilitate.
"Încrederea mai scăzută în instituÅ£ia prezidenÅ£ială este legată de indicele de încredere mai mic al titularului funcÅ£iei de preÅŸedinte", estimează realizatorii studiului. Ei au mai atras atenÅ£ia asupra faptului că persoanele cu studii primare manifestă un indice de încredere foarte mare în Biserică (80%), în timp ce persoanele cu studii superioare evaluează această instituÅ£ie mai sever. Pe de altă parte, respondenÅ£ii cu studii superioare au încredere mai mare în SRI ÅŸi SIE decât celelalte categorii, dar mai mică în PoliÅ£ie, comparativ cu populaÅ£ia cu studii medii ÅŸi primare. Sondajul a fost realizat, la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 21-28 februarie 2013, volumul eÅŸantionului fiind de 1.066 persoane, cu o eroare maximă admisă a datelor de Ä… 3%, la un grad de încredere de 95%, eÅŸantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Barometrul de opinie "Adevărul despre România" este un proiect de cercetare sociologică care îÅŸi propune să aducă în spaÅ£iul public, într-o formulă complexă ÅŸi sistematică, opiniile populaÅ£iei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală. Barometrul de opinie are patru direcÅ£ii mari de cercetare: politica internă ÅŸi internaÅ£ională; economie ÅŸi mediu de afaceri; social – sănătate, educaÅ£ie, protecÅ£ie socială; viaţă ÅŸi societate.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.