Românii consideră sănătos consumul de carne de pui
Carnea de pui se află în topul preferinÅ£elor consumatorilor, aceasta fiind consumată zilnic de peste 65,5% dintre români, a declarat, joi, Nicolae Hâncu, specialist în nutriÅ£ie, într-o conferinţă de specialitate.
Conform unui studiu realizat de compania Transavia, 65,5% dintre români consumă carnea de pui aproape zilnic, iar 77% săptămânal, cantitatea medie lunară consumată fiind de 2-3 kilograme. Majoritatea celor care o consumă preferă pieptul de pui.
De asemenea, 70% dintre respondenÅ£i consideră acest tip de carne sănătos datorită conÅ£inutului scăzut de colesterol, în timp ce 57% ÅŸi-ar dori să afle mai multe beneficii ale consumului pentru sănătate. ,,Transavia promovează alegerile alimentare naturale. De aceea, am demarat un program de nutriÅ£ie în ÅŸcoli, program care se desfăşoară deocamdată numai în BucureÅŸti. Ne gândim nu doar să extindem acest program, ci ÅŸi să îl completăm cu vizite la fermele noastre pentru ca elevii să vadă exact cum sunt crescuÅ£i puii ÅŸi să afle mai multe detalii. În prezent, există discuÅ£ii, chiar la nivelul instituÅ£iilor europene, asupra conceptelor de biologic ÅŸi sigur. Se pune tot mai des întrebarea dacă vrem să mâncăm biologic sau sigur, deoarece, uneori, a consuma alimente biologice nu este chiar sigur din punct de vedere al normelor sanitare", a spus Ioan Popa, directorul general al companiei Transavia. Potrivit ÅŸefului Transavia, siguranÅ£a alimentară este folosită uneori în jocurile de interese ale unor producători. Astfel, UE impune producătorilor intracomunitari reguli drastice care pot afecta situaÅ£ia financiară a companiilor, însă lasă liber importul de carne de pui din ţări de pe continentul american. ,,În aceste ţări, producători nu sunt constrânÅŸi la respectarea anumitor norme de siguranţă alimentară specifice Uniunii Europene ÅŸi de aceea îÅŸi pot permite preÅ£uri mai mici decât producători intracomunitari, ceea ce dăunează concurenÅ£ei', a spus Ioan Popa. Transavia, societate pe acÅ£iuni cu capital privat integral românesc, este liderul pieÅ£ei româneÅŸti a cărnii de pasăre. În prezent, Grupul Transavia produce peste 55.000 de tone de carne pe an în facilităţile sale de producÅ£ie din Transilvania.
Transavia deţine 15 ferme de creştere pui de carne, două ferme de reproducţie şi două staţii de incubaţie, o fabrică de nutreţuri combinate, două abatoare performante de industrializare a cărnii şi o fabrică de procesare a cărnii, precum şi două ferme vegetale. AGERPRES