ROMANI DE TOP IN U.S.A.!!

ROMANI DE TOP IN U.S.A.!!

0 244
O invenÅ£ie care să-i ajute pe nevăzători i-a adus vâlceanului Ionut Budisteanu o medalie ÅŸi un premiu de 10.000 de dolari! O interfaţă care să ajute nevăzătorii să vadă cu ajutorul limbii, i-a adus unui elev roman de 17 ani , trei premii în SUA,intre care o bursă de 10.000 de dolari ÅŸi posibilitatea să studieze la orice universitate americană.
IonuÅ£ BudiÅŸteanu, elev în clasa a XI-a la Grupul Åžcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, este un geniu al informaticii."Este un adolescent atât de modest încât nu aÅŸ putea să spun că are cei ÅŸapte ani de acasă, ci are 18 ani de acasă ÅŸi parcă vine dintr-o altă galaxie", spune despre el profesorul Florin Smeureanu, directorul Grupului Åžcolar Oltchim. Este singurul copil la părinÅ£i, mama lui lucrând cândva în cercetare, iar tatăl fiind inginer. IonuÅ£ trăieÅŸte în universul informaticii, mănâncă chiar în faÅ£a calculatorului, iar zecile de concursuri interne ÅŸi internaÅ£ionale la care a participat i-au adus zeci de diplome ÅŸi medalii. Elevul s-a întors de curand din SUA, unde a participat la două concursuri internaÅ£ionale, el făcând parte din echipa de naÅ£ională de elevi informaticieni a României, compusă din doi elevi bucureÅŸteni ÅŸi doi elevi suceveni. Nevăzătorii vor vedea cu limba! La "Intel International Science and Engineering Fair" (Intel ISEF),Pittsburgh, Pennsyl­vania, IonuÅ£ a concurat alături de 1.850 de participanÅ£i, din 67 de ţări.
 
La acest concurs , a obÅ£inut trei premii! El a fost singurul participant din lume căruia "IEEE Foundation President's scholarship" i-a acordat o bursă de 10.000 de dolari pe an, timp de patru ani, pe care o poate folosi la orice universitate americană -"IEEE este cea mai mare asociaÅ£ie de inginerie electrică din lume ÅŸi are în componenÅ£a sa oameni de ÅŸtiinţă, profesori universitari din domeniul electric, dar ÅŸi electronic sau din domeniile asociate", a spus IonuÅ£.Proiectul său este unul revoluÅ£ionar!
-"Am creat o interfaţă om – calculator care să ajute persoanele nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii.Softul ia o imagine de la camera web, o procesează cu inteligenÅ£a artificială ÅŸi generează un curent electric direct proporÅ£ional pe o matrice-senzor care este pusă pe limbă.Deci, pe limbă va primi o matrice electrică, în foarte scurt timp nevăzătorul se obiÅŸnuieÅŸte ÅŸi reuseÅŸte să înÅ£eleagă informaÅ£ia primită pe limbă ÅŸi să o asocieze lumii înconjurătoare", a explicat IonuÅ£ despre softul său. Tot pentru această genială creaÅ£ie, vâlceanul a mai primit din partea "China Association for Science and Technology" unul din cele patru premii acordate, în valoare de 3.000 de euro. Si "IEEE Computer Society", asociaÅ£ie americană care se ocupă cu domeniul standardizării ÅŸi dezvoltării calculatorului, cu planificarea dezvoltării ÅŸtiinÅ£ei calculatorului din punct de vedere hardware, i-a acordat locul 1 ÅŸi un premiu de 1.000 de dolari. Softul care îi apără pe americani de uragane! Ca o ironie, IonuÅ£ BudiÅŸteanu a plecat în SUA pe banii proprii, adunaÅ£i de părinÅ£i."Organizatorii concursului decontau cheltuielile doar dacă participam la un singur concurs, dar eu am vrut să particip ÅŸi la un altul, tot internaÅ£ional ÅŸi tot în SUA.Sumele câÅŸtigate nu mi-au fost înmânate, urmând să fie transmise prin transfer bancar", a spus elevul. La cel de-al doilea concurs la care a participat în SUA, "I-SWEEEP – asica International Sustainable World Engineering & Environment Project Olympiad", în Houston, Texas, au fost 1.100 de participanÅ£i , din 70 de ţări ale lumii.IonuÅ£ BudiÅŸeanu a câÅŸtigat aici medalie de argint, tema concursului fiind de a folosi ingineria în salvarea mediului."Eu am creat un software care preia imagini de la satelit ÅŸi folosind inteligenÅ£a artificială, le procesează pentru a recunoaÅŸte dezastre naturale.Softul este capabil să recunoască, foarte rapid, dezastre ca uragane, incendii de păduri, inundaÅ£ii, ambuteiaje de maÅŸini.De exemplu, pompierii din Canada află de incendii când cineva merge cu maÅŸina ÅŸi îi sună.Softul creat de mine poate să proceseze imagini de satelit ÅŸi poate să recunoască incendiile de păduri reuÅŸindu-se astfel ca pompierii să intervină cu două-trei ore mai repede, până când cineva sesizează incendiul.La uragane, meteorologii din America primesc mii ÅŸi mii de imagini numai că ei se uită cu ochiul liber peste ele, ÅŸi, de obicei reuÅŸesc să spună despre un uragan peste o oră sau două de la data când s-a creat.
 
Softul reuÅŸeÅŸte să recunoască în doar două minute orice uragan din lume", a mai spus IonuÅ£ BudiÅŸteanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.