ROMANIA A MAI LUAT O TZEAPA: PROIECTUL NABUCCO !

ROMANIA A MAI LUAT O TZEAPA: PROIECTUL NABUCCO !

0 370
România a rămas unica Å£ară fidelă unui proiect mort. Este vorba de Nabucco, visul desuet si cam singular al presedintelui Traian Basescu, care ne-a gonflat capul cu povestile sale de leader regional, implicit cat de importanta a devenit Romania si in acest domeniu energetic, cu el la Cotroceni… Ultima declaratie a presedintelui despre decizia asta aproape personala a sustinut-o la fel de ferm, dar cam de-a surda si in vara asta, intr-un interviu acordat ziarului Vocea Rusiei.
Ia cititi ce sigur era atunci: " Noi susÅ£inem fără rezerve varianta coridorului sudic, care este o variantă susÅ£inută de Uniunea Europeană ÅŸi noi suntem parte a Uniunii Europene. Deci pentru noi Nabucco este un proiect prioritar. Suntem ÅŸi parte a acestui proiect,unde România are 16%"…. Bravo Gheorghe!
Ce informatii detine oare omul acesta si cine i le livreaza in situatia cand , la nici cateva luni de la declaratia de mai sus, practic Proiectul Nabucco a devenit o amintire, (poate frumoasa …) in conditiile cand South Stream a devenit realitate! Nu cumva a ajuns si el in situatia lui Ceausescu, caruia i se livrau "vorbe" cu care sa se compromita mai repede? Cu Ceasca a mers… "Dintre toÅ£i susÅ£inătorii Nabucco, numai România a rămas „cu ochii în soare”, restul s-au reorientat la timpul potrivit, sublinia apasat acelasi ziar oficial al guvernului Rusiei! …Bulgaria, Serbia, Slovenia, Ungaria ÅŸi Italia vor face bani buni din tranzitul gazului rusesc, începând din 2018, cand va fi pus in functiune cu un an mai devreme, iar România va aÅŸtepta în continuare lansarea unui proiect care oricum nu are … surse de gaz ÅŸi din care se retrag companiile care cândva îl susÅ£ineau.
Fostii parteneri din Ungaria ÅŸi Bulgaria participa acum la South Stream ÅŸi urmează să obÅ£ină toate beneficiile de pe urma proiectului: locuri de muncă, taxe de tranzit ÅŸi o creÅŸtere a rolului geopolitic iar Turcia este preocupată de propriile proiecte, pe care le va implementa împreună cu Azerbaijanul Atunci cine sa mai bage in seama "proiectele" lui Baselu… DeÅŸi un grup restrâns de birocraÅ£i europeni au reuÅŸit să creeze unele piedici pentru inserÅ£ia South Stream direct în „hub-ul” din Austria, partenerii italieni ai Gazprom au oferit imediat o soluÅ£ie elegantă care a "ÅŸuntat" toate piedicile rusofobilor de la Bruxelles. South Stream va fi conectat la conducta italiană TAG al cărei punct final se află în „hub-ul” Baumgarten din Austria care este un fel de intersecÅ£ie pentru rutele de gaz din Est spre Vest ÅŸi este deÅ£inut în proporÅ£ie 50/50 de Gazprom ÅŸi OMV ! ConstrucÅ£ia South Stream va începe pe 7 decembrie ÅŸi va fi finalizată complet în 2018, cu un an înainte de termenul stabilit iniÅ£ial. Nabucco, în toate formele, inclusiv varianta „scurtă” ÅŸi varianta „West” nu are nici gaz (zero contracte ferme) ÅŸi nici surse credibile de finanÅ£are. Proiectul este în faza de a fi părăsit de compania ungară MOL, compania germană RWE ia în calcul ieÅŸirea din proiect, compania turcească BOTAS are angajamente ferme de investiÅ£ii faţă de propriile proiecte de gazoducte, incompatibile cu Nabucco, iar compania bulgară Bulgargaz nu va mai avea bani de investit în Nabucco după ce va cheltui sume importante pentru construcÅ£ia tronsonului bulgar al South Stream. Ideea că OMV (care oricum este un beneficiar al South Stream prin participaÅ£ia în „hub-ul” de la Baumgarten) ÅŸi Transgaz pot implementa proiectul Nabucco este… absurdă atât din punct de vedere economic cât ÅŸi din punct de vedere (geo)politic.
 
(sursa: ro@ruvr,ru)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.