Romania: a treia țara din istorie cu aceasta denumire!!!

Romania: a treia țara din istorie cu aceasta denumire!!!

0 4


Da, este adevarat, Romania actuala detine un record ciudat si unic. Este a treia tara/provincie/teritoriu din istorie care poarta acelasi nume!
In general, asa cum se intampla cu adevarurile care nu convin, istoricii nu s-au prea ocupat de acest aspect si au trecut cu delicatete la alte subiecte, mai importante. In mediul online s-a discutat despre originea numelui de Romania dar s-a atins doar tangential subiectul succesiunii in istorie a acestei denumiri.
Prima tara care a purtat denumirea de Romania a fost o provincie rezultata in urma imploziei Imperiului Roman de Apus, respectiv un teritoriu din jurul orasului Ravenna. Teritoriul s-a numit Romania intre secolul VI si secolul VIII, fiind un stat supus Imperiului de la Constantinopol. Denumirea de Romania i-a fost data de catre Lombarzi, un neam Germanic ce a ocupat mai multe provincii din peninsula italica si care a delimitat toponimic provinciile detinute de Lombarzi de teritoriul din jurul Ravennei. Aceasta denumire de Romania s-a pastrat pana astazi chiar daca nu a mai definit un stat, regiunea din jurul Ravennei fiind cunoscuta sub denumirea de Romagna (se citeste Romania, cu accent pe a doua silaba) si face parte din provincia italiana Emilia-Romagna.
Cine are placerea de a vizita palatul dogilor din Venetia, are surpriza de a vedea in sala hartilor din acest palat, deasupra usii care duce in incaperea urmatoare, o harta murala a sud-estului Europei care a starnit de multe ori nedumeriri ale vizitatorilor romani.
Harta, care dateaza aproximativ din secolul XIV, indica si tarile sudest europene: Valachia in dreptul Tarii Romanesti (denumirea de Tara Romaneasca este o inventie moderna, denumirea folosita in evul mediu fiind cea de Valahia) Bulgaria pe teritoriul Bulgariei de astazi (dar numai pana la nordul muntilor Rodopi) iar, surpriza mare pentru romani, la sudul muntilor Rodopi este indicata ROMANIA pe teritoriul cunoscut ca fiind al Imperiului Bizantin.
Nu este nici o greseala, Imperiul Bizantin se numea in Evul Mediu ROMANIA si s-a numit asa pana la cucerirea lui de catre turci.
La fel de interesant este faptul ca acest imperiu nu s-a numit niciodata in istoria sa Bizant sau Imperiu Bizantin. Denumirea de imperiu Bizantin a fost data de catre filozoful german Hyeronimus Wolf (1516-1580) deci la aproape 100 de ani de la caderea Constantinopolului.
Cum a ajuns Imperiul de Constantinopol sa se numeasca ROMANIA? Ei bine…s-a ajuns la aceasta denumire in urma a ceea ce unii istorici considera a fi cea mai rusinoasa intamplare din istoria crestinatatii (personal cred ca Inchizitia a fost mult mai rusinoasa).
In anul 1204, participantii la a patra cruciada organizata de catre Papa, in loc sa se indrepte catre Ierusalim au atacat, cucerit si jefuit Constantinopolul. Mai mult, au ales dintre ei un imparat , pe Baldwin de Flandra. Ocuparea Constantinopolului de catre cruciati a durat aproape 60 de ani.
Pentru ca acesti cruciati proveneau din vestul Europei, au dorit sa se delimiteze de Sfantul Imperiu Roman de apus intemeiat de Carol cel Mare.
Imparatul imperiului vestic se intitula “Imperator romanorum” (imparatul Romanilor) pe cand imparatii cruciati ai Constantinopolului si-au luat denumirea de “Imperator Romaniae” (imparatul Romaniei). De aici a provenit si denumirea de ROMANIA data imperiului de la Constantinopol, denumire care s-a pastrat pana la cucerirea Constantinopolului de catre Turci.
In sfarsit ajungem si la Romania zilelor noastre care si-a capatat denumirea actuala prin constitutia din 1866 care a schimbat si forma de guvernamant din principat in regat.

Autor: Etimologia cuvantului România
Sursa: facebook.com/EtimologiaCuvantuluiRomania

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.