România altfel… și în învățământ. Reformați învățământul !

România altfel… și în învățământ. Reformați învățământul !

2 146

 Saltul de la „lumea a treia” la lider mondial…
Când și-a câștigat independența în 1965 față de UK , Singapore era un loc plin de sărăcie cu foarte puține resurse, cu o populație religioasă și în mare parte needucată , bolnavă de malarie și dependentă de opium.
Azi Singapore, după doar 50 de ani, este un centru de succes comercial, financiar și al transportului, iar sistemul școlar este printre cele mai performante din lume.
Acest succes se bazează pe decizia inițială a conducătorilor politici să investească în resursele umane și să livreze o educație solidă fiecărui copil. Pentru aceasta Singapore a dezvoltat un sistem de formare și dezvoltare a profesorilor și educatorilor bazat pe câteva elemente cheie:
Recrutare: Ministerul Educației selectează viitorii profesori din prima treime a absolvenților de liceu. Educatorii primesc 60% din salariul unui educator în timpul studiilor sau al practicii de instruire pentru minim 3 ani;
-Instruire: Toți educatorii primesc instruire la Institutul Național de Educație, fiecare absolvent fiind coordonat mai mulți ani de către profesorii cu experiență;
Salarizare: Anual Ministerul Educației analizează salariile de start ale unei game largi de ocupații pentru a asigura salarii atractive pentru noii absolvenți. Salariile educatorilor nu cresc în timp, așa cum cresc la alte profesiuni, dar există alte oportunități pentru aceștia;
Dezvoltare profesională: Educatorii au dreptul la 100 de ore de dezvoltare în fiecare an, ori la Institutul Național de Educație, ori la propria școală sub îndrumarea unor experți în dezvoltare profesioynala. Fiecare școală are un fond pentru dezvoltarea profesorilor , inclusiv prin studierea unor sisteme de educație din alte țări;
Evaluarea profesională: Performanțele fiecărui educator sunt evaluate anual de un număr de profesioniști și după mai multe criterii ,inclusiv contribuția la dezvoltare academică și de caracter a copiilor aflați sub autoritatea lor, precum și colaborarea cu grupurile de părinți și cu școala, în general.
Profesorii cu realizări notabile primesc bonusuri financiare dintr-un fond școlar;
Dezvoltarea carierei: Talentul pedagogic este identificat și stimulat; după trei ani de cursuri educatorii sunt evaluați anual pentru una din trei direcții în carieră: profesor titular, specialist în curicule sau cercetare și middle manager în domeniul școlar.
Este deplin acceptat că un învățământ de calitate necesită conducători ai învățământului eficace.
Astfel, Singapore evită apariția unor profesori uzați și ineficace, care pot afecta multe sisteme, prin recrutarea oamenilor de calitate și acordarea de instruie bună și continuă, bazată și pe examinarea celor mai bune practici din celelalte țări.
Astăzi sistemul de educație din Singapore este un model de succes pe plan mondial deoarece în mod regulat determină ocuparea locului 1, 2 sau 3 la orice evaluare sau clasament referitoare la educație.
România, în mod regulat are performante de circa…75% din cele realizate de Singapore.

Autor: Dan Ioan Popp
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. Amnisty international anumit Singapore că probabil țara cu „probabil cele mai multe execuții capitale pe mia de locuitori din lume”.
    Pe insulă este interzisă până și guma de mestecat și traficul cu acest produs.
    Cum să implementezi modelul de învățământ din Singapore unui popor care consideră că „polițaii stau la pândă cu radarul” și care nu respectă legile … vorbesc despre noi românii.
    Vă dați seama că într-un an s-ar umple România de ciungi.

  2. degeaba , solutii sint la vedere , dar nu se vrea , o populatie fara scoala , saraca , bolnava si drogata este usor de tinuta in ham , asta-i scopul , tot la vedere

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.