Romania bate recordul la comert cu amanuntul
Romania a inregistrat si in luna octombrie (pentru a cincea luna consecutiv) cea mai mare crestere anuala a volumului comertului cu amanuntul din randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar ritmul de crestere s-a situat sub pragul de zece procente (9,4 procente), potrivit datelor preliminare prezentate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Chiar daca este lider in UE, datele Eurostat indica in cazul Romaniei o tendinta de incetinire semnificativa a ritmului de crestere a a volumului comertului cu amanuntul in ultimele luni. Daca in luna iunie 2008, Romania a inregistrat o crestere anuala a comertului cu amanuntul de 23,6 procente, in luna iulie cresterea a incetinit la 18,5 procente, tendinta care a continuat in august la 16,8 procente si in septembrie a ajuns la 15,3 procente, pentru ca in octombrie sa coboare sub zece procente.
In luna octombrie, Romania a fost urmata in ordine de Polonia (5,1 procente) si Slovacia (4,6 procente). In randul celor 27 de state membre, volumul comertului cu amanuntul a crescut in opt state membre si a scazut in 10 state membre. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Letonia, o scadere de 14,4 procente, Estonia, cu o scadere de 8,5 procente, si Spania, cu o scadere de 7,8 procente.
In ritm anual, octombrie 2008 comparativ cu luna octombrie 2007, volumul comertului cu amanuntul a inregistrat o scadere de 2,1 la suta in zona euro (EA 15) si o scadere de 0,8 la suta in UE 27.
De asemenea, datele Eurostat arata ca in luna octombrie 2008 comparativ cu luna precedenta Romania s-a situat in randul statelor care au inregistrat cele mai semnificative scaderi ale volumului comertului cu amanuntul din randul celor 27 de state membre. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Spania (minus 2,3 procente), urmata de Letonia (minus 2,2 procente) iar pe locul trei s-au situat la egalitate Romania si Luxemburg, ambele cu o scadere de 2,1 procente.
In luna octombrie, comparativ cu luna precedenta, volumul comertului cu amanuntul a scazut in 11 state membre, a crescut doar in cinci si a ramas nemodificat in Bulgaria si Danemarca. Pe ansamblu, volumul comertului cu amanuntul a inregistrat o scadere de 0,8 la suta in zona euro (EA 15) si o scadere de 0,3 la suta in UE 27, dupa ce in luna septembrie a ramas nemodificat in ambele zone.
In Romania, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca salariatii din comert sunt cei mai productivi si aduc cele mai mari profituri firmelor la care sunt angajati. Productivitatea unui salariat din sectorul comertului, adica raportul dintre cifra de afaceri si numarul de salariati, a fost in 2007 de circa 98.000 de euro, fata de o productivitate medie pe toate companiile din Romania de circa 53.000 de euro. De asemenea, profitul pe salariat a fost in 2007 de 3.600 de euro in comert, fata de 3.000 de euro profitul mediu pe salariat pe toata economia.