Romania campioana la …cancer!!
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Timisoara, intr-o conferinta de presa, ca Romania este „campioana” la afectiuni oncologice, astfel ca Ministerul Sanatatii va investi in deschiderea sau renovarea mai multor spitale care se ocupa de bolnavii de cancer.
„Incidenta cancerului in Romania este in continua crestere. Practic suntem campioni in Europa la afectiuni oncologice(…). Romania are mai multi pacienti bolnavi de cancerdecat are Germania, care are o populatie de patru ori mai mare. Numai in judetul Timis sunt 14.000 de persoane care sufera de cancer”, a spus Bazac.
Ministrul Sanatatii a afirmat ca numarul bolnavilor de cancer creste in fiecare an, in Banat numarul celor care sufera de cancer crescand cu 35 la suta anual.
„Imi doresc ca in cursul acestui mandat sa facem o retea de institute oncologice, peste cele doua institute existente la Bucuresti si la Cluj”, a afirmat Bazac.
In acest context, ministrul Sanatatii a anuntat ca lucrarile la Institutul Oncologic de la Timisoara vor incepe in toamna acestui an, valoarea investitiei ajungand la 60 de milioane de euro, iar spitalul va avea 420 de paturi.
„In aceasta toamna vor demara lucrarile la Institutul Oncologic Regional Timisoara. Reprezinta o necesitate la nivel regional, practic cladirea in constructie a fost transferata la Ministerul Sanatatii, aici vom realiza sediul Institutului Oncologic Timisoara, investitie de patru ani de zile”, a spus Ion Bazac.
El a adaugat ca suprafata spitalului va fi de sapte hectare si va deservi doua milioane de locuitori din patru judete invecinate.
Bazac a declarat ca Timisoara se afla in acest moment in urma altor centre universitare, spitalele care se ocupa de tratarea cancerului functionand in cladiri vechi.
„Timisoara este mult in urma altor centre universitare, pe langa faptul ca nu exista o institutie dedicata, cele trei clinici implicate in tratamentul cancerului sunt in cladiri vechi”, a declarat Bazac.
El a dat ca exemplu cladirea in care functionaza Clinica de Radioterapie din Timisoara si care a fost construita in anul 1740.
Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat in urma cu o luna un memorandum prin care se va construi o retea de spitale regionale. Unul din acestea va fi construit la Timisoara, va avea 450 de paturi, iar constructia va incepe in luna septembrie.