Romania – consumul si traficul de droguri

Romania – consumul si traficul de droguri

0 413

Fara sa ne dam seama, incet si sigur, consumul si traficul de droguri sunt in crestere! Tot mai multi tineri?consuma si ce este mai grav din ce in ce mai mult se apeleaza heroina, un drog cunoscut pentru consecintele devastatoare pentru organism. Raportul anual, Situatia drogurilor in Europa, ?publicat in aceasta saptamana are si o “nota pozitiva” stam mult mai bine decat vesticii. La noi, drogurile sunt mai ieftine decat in Uniunea Europeana, chiar daca acolo preturile au scazut mai mult ca niciodata, in timp ce, pe strazile romanesti, au crescut.


Pavel Abraham, presedinte Agentia Nationala Antidrog spune: „La marijuana pretul s-a dublat, costa 10 euro, heroina a crescut la 40 de euro pe gram, fata de 25 de euro in 2004.”


Heroina ramane cea mai mare problema: o folosesc aproape jumatate dintre cei peste 1.500 de toxicomani care au ajuns la tratament anul trecut. Majoritatea, tineri intre 20 si 24 de ani si-o injecteaza in vene. De aici o alta mare problema: infectia cu virusul hepatitei C, prezent la aproape jumatate dintre cei care folosesc droguri injectabile.


Margareta Nilson, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri afirma: „In Europa, prevalenta infectiei cu virusul hepatitei C este de 60 la suta, in medie. Si in Romania este destul de mare. Trebuie sustinute programele de schimbare a seringilor, dar si cele de informare si educare.”


Tinerii incep sa-si injecteze heroina la varste tot mai mici, intre 15 si 19 ani. 70 la suta sunt persoane fara educatie, asta inseamna ca va trebui o activitate de prevenire mai intensa mai ales in afara scolii.


Heroina, care provine in principal din Afganistan, ajunge in Romania dupa ce tranziteaza Bulgaria, sau Ucraina si Republica Moldova, ascunsa in camioane, sau autocare. Destinatiile finale sunt insa Marea Britanie, Germania si Olanda. Cannabisul, drogul consumat cel mai frecvent la noi, este adus din Maroc, prin Spania, Italia si Austria. O alta sursa este Republica Moldova. Cocaina, utilizata la noi de 3 ori mai putin decat in Europa, provine din America de Sud si este ascunsa de obicei in colete postale, sau pe corp.


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.