Romania este in recesiune si criza
Ultimea de declaratii optimiste din ultima vreme ale guvernantilor, cum ca Romania tocmai a iesit din recesiune, sunt contrazise chiar de oficiali ai unui organism guvernamental.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a spus la jumatatea saptamanii trecute ca Romania nu a iesit inca din recesiune si nu e sigur daca a inceput revenirea economica.
Ionut Dumitru sustine ca mai bine e sa se astepte o perioada pana la noi aprecieri, mai ales ca o eventuala redresare nu aduce imediat si un plus de bunastare pentru populatie.
Presedintele Consiliului Fiscal spune ca asteptata crestere a Produsului Intern Brut in acest an va fi simtita de populatie doar peste cativa ani.
Ionut Dumitru, a adaugat ca strangerea impozitelor si taxelor este deficitara, iar evaziunea fiscala este foarte mare. „Pe partea de impozit de venit, pe impozit pe profit, nu stam foarte rau, pe partea de TVA si CAS avem problemele cele mai mari. Evaziunea fiscala, ca procent din PIB, pe TVA, e in jur de 3,8% din PIB.
„Asta inseamna in jur de 4 miliarde si ceva euro. Total evaziune pe cele trei categorii de impozite si taxe si anume, impozit pe venit, CAS si TVA, de peste 9% din PIB. 9% din PIB inseamna peste 10 miliarde de euro”, a spus Ionut Dumitru.
Bugetul public de pensii, „sub presiune in anii urmatori”
Presedintele Consiliului Fiscal a mai precizat ca bugetul public de pensii in Romania se confrunta cu perspectiva procesului inevitabil de imbatranire a populatiei.
„Este destul de delicata pe sectorul de pensii pentru ca numarul de contributori la numarul de beneficiari de pensii in Romania este cel mai defavorabil in Uniunea Europeana.
„Cifrele demografice in Romania arata mai rau decat in alte state. Avem spor natural care nu ne va ajuta la nivelul sistemelor de asigurari sociale absolut deloc si va creea presiuni publice pe anii urmatori”, a adaugat Ionut Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal sustine ca riscurile la adresa evolutiei indicatorilor macroeconomici sunt echilibrate, dar exista riscurile unui deficit bugetar mai mare decat cel proiectat.
„Riscurile sunt destul de mari, tinand cont de anul electoral 2012”, a spus Ionut Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal a adaugat ca la nivelul inflatiei, riscurile sunt inclinate pe partea negativa, iar socurile de oferta provenite din preturile alimentelor, din pretul petrolului la nivelul international si din preturile administrate ar putea conduce la „o inflatie substantiala peste proiectiile oficiale”.