Romania fara subventie dela UE pentru agricultura ecologica

Romania fara subventie dela UE pentru agricultura ecologica

0 256

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu primeste subventii europene pentru sectorul agriculturii ecologice, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, intr-un seminar privind procesarea si comercializarea produselor ecologice.
„Suntem singura tara din UE care nu are inclusa o sustinere financiara prin Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ pentru sectorul agriculturii ecologice. In prezent, incercam sa renegociem cu UE un pachet de sprijin financiar pentru fermierii romani care practica agricultura ecologica”, a precizat Cioceanu.
Acesta a subliniat ca, desi Romania este o tara cu un imens potential in acest sector, consumul de produse ecologice este la un nivel extrem de scazut din cauza lipsei informatiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar si din cauza preturilor mult mai ridicate decat cele ale produselor conventionale.
„La ora actuala, avem legislatie suficienta pentru acest sector, dar ne lipseste un sistem de educare si informare pentru consumatori. Multi procesatori din Romania si-au anuntat intentia de a intra pe aceasta piata, dar nu stiu cum sa produca in sistem ecologic. Asociatia noastra incearca prin diferite proiecte sa ii invete nu numai cum sa produca, ci si cum sa comercializeze produsele ecologice”, a precizat presedintele Asociatiei Bio-Romania.

Cioceanu considera ca aparitia unui numar mare de boli de nutritie si imbolnavirea populatiei ar putea crea un avantaj in acest moment, deoarece populatia ar putea constientiza mai repede ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa.
Nu in ultimul rand, presedintele Bio-Romania a mentionat ca intrarea pe aceasta piata a unui numar tot mai mare de procesatori din domeniul panificatiei, produselor din lapte si carne ar putea contribui la scadere considerabila a preturilor, care de multe ori sunt prohibitive pentru consumatorii romani.
„Preturile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10-20 de procente mai mari decat ale celor conventionale, daca am avea mai multe ferme certificate ecologic si abatoare. La ora actuala avem doar doua ferme de gaini ouatoare certificate si cateva ferme de vaci de lapte crescute in sistem ecologic, dar, in schimb, exportam cantitati semnificative de grau ecologic, care se intorc in tara in produse procesate, la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele conventionale”, a mai spus presedintele Asociatiei Bio-Romania.
In cadrul seminarului, reprezentantii unui organism de certificare ecologica din Elvetia au precizat ca au fost surprinsi sa vada in magazinele romanesti preturi extrem de ridicate la produsele bio, in comparatie cu preturile practicate la aceleasi produse in tarile din vestul Europei. Acestia au dat ca exemplu un pachet de biscuiti bio, importati din Germania, care se vindeau in magazinele specializate cu 20 de lei, adica in jur de cinci euro, deoarece nu exista nici un fel de concurenta pe acest segment.
Romania a exportat in 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane euro, circa 80 la suta dintre acestea fiind materie prima. Importurile de produse ecologice au fost in valoare de 8-10 milioane euro, aproape duble decat in 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceturile, cafeaua si dulciurile.
Suprafata cultivata cu culturi ecologice in Romania este estimata la 220.000 de hectare pentru 2008, comparativ cu doar 190.000 de hectare in 2007.
Cifra de afaceri inregistrata la nivel mondial i agricultura ecologica ib 2007 s-a cifrta la 46 miliarde de dolari, in crestere cu 10 la suta fata de 2006, iar in Europa a atins un nivel a atins 15,4 miliarde euro, cu 15 la suta mai mult decat anul trecut.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.