Romania impinsa spre criza economica de …propriul Parlament !
“Noaptea Americana” a crizei economice mondiale, cu tot votul din cele doua camere, este greu de crezut ca va fi epuizata curand.
Romania, departe in timp nu numai in spatiu, de itele de pe Wall Street, asistand indiferenta la ce se intampla peste oceanele de decalaje de toate felurile, ce ne despart de americani, s-a gandit sa-si provoace propria criza.
Scenariul si regia apartin politicianismului din mahalaua damboviteana, unsuros si naclait, care a trecut prin Parlament majorari incredibile de salarii, cu viteza acceleratului lui Orban prin Peris. Asistam la o intrecere de pomeni electorale declansata inconstient, motivata de catre “sprijinitorul dezinteresat” al Guvernului Tariceanu, PSD, pentru ciolanul urmatorilor patru ani de mandate.
La ce ne expune inconstienta celor care ignora perfid ceea ce inseamna responsabilitatea de a conduce un popor, ne-o spun specialistii. Iata ce declara, la sfasitul saptamanii trecute, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.
Tara noastra risca o aterizare dura a economiei, care s-ar putea traduce in cresteri anuale ale PIB de numai 1-2% sau chiar in perioade de recesiune. El a aratat ca incepand de anul viitor se vor vedea ajustarile macroeconomice, iar prognoza de crestere economica realizata de banca ING a fost modificata in jos, de la 5,1% la 3,8%.
Chidesciuc a explicat ca revizuirea in sus a estimarilor initiale pentru 2008, de la 6,6% la 8,8%, a fost determinata de cresterea rapida a consumului, dar si a investitiilor.
In opinia sa, cele mai mari corectii vor inregistra sectoarele orientate pe activitati destinate consumului.
Analiza ING indica o depasire a nivelului de 3% din PIB, a deficitului bugetar, atat in 2008 cat si in 2009, luand in calcul prevederile legislative recente privind majorarile salariale.
Deficitul estimat pentru anul acesta, calculat de ING dupa standardele europene va atinge, probabil 3,8% din PIB.
In ceea ce priveste exporturile, analistii ING se asteapta la o inrautatire a situatiei incepand chiar cu ultima parte a acestui an, mai ales ca recesiunea va atinge si statele non-euro.
In conditiile in care remiterile muncitorilor din strainatate sunt chiar sub nivelul de anul trecut, ING estimeaza ca deficitul de cont curent va urca in acest an la 14,3% din PIB, fata de 13,9% din PIB in 2007.
Specialistul prestigioasei firme nu ne mai spune ce se va intampla daca fluxul de bani trimis de “capsunari” se va transforma in refluxul uman al celor care au plecat, impinsi inapoi, acasa, de unda de soc a crizei americane, dublata de promisiunile lui Geoana si garantiile lui Basescu.
Horia D.R.