Romania in crestere economica !

Romania in crestere economica !

0 312

BNR ar putea continua sa majoreze dobanda de politica monetara, chiar daca inflatia a atins, probabil, punctul de maxim in luna iulie, in conditiile in care este posibila o crestere a cheltuielilor guvernamentale inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie, considera analistii.
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cel mai ridicat ritm de crestere economica din Uniunea Europeana, de 9,3%, iar temerile legate de cresterea consumului ar putea determina BNR sa scumpeasca din nou dobanda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul actual de 10,25%, transmite Reuters.
Analistii considera ca BNR va continua astfel politica de scumpire a creditelor, chiar daca ieftinirea unor alimente va duce la incetinirea inflatiei, care a atins in iulie 9%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
„Banca centrala va ignora procesul dezinflationist si va majora dobanda de politica monetara, ca urmare a cheltuielilor bugetare mari, daca vrea sa respecte tinta de inflatie stabilita pentru 2009”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank in Bucuresti.
Chidesciuc a spus ca evolutia bugetului va fi mai clara in luna octombrie, el asteptand o majorare de 0,25 puncte a dobanzii cheie.
In ultimele luni, BNR a emis mai multe avertismente referitoare la politica bugetara, in conditiile in care face eforturi de a tine sub control inflatia, alimentata, in mare parte, de costul ridicat al energiei si alimentelor la nivel international, precum si de cererea ridicata pe piata interna.
Analistii spun insa ca exista putine indicii privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Guvernul s-a angajat sa majoreze pensiile cu 20% in luna noiembrie, cu doua luni inainte de termenul stabilit initial, si a alocat o jumatate de miliard de euro pentru sprijinirea victimelor inundatiilor din aceasta vara.
„De cate ori este relaxata politica bugetara, cresc presiunile asupra BNR pentru majorarea dobanzilor”, a declarat Lucy Bethell, analist in piete monetare la Royal Bank of Scotland.
Deficitul bugetar este mai mare decat ar trebui, partial ca urmare a dorintei de a cheltui mai mult inainte de alegeri, dar si a relaxarii politicii in domeniul veniturilor, a intentiei guvernului de a majora pensiile, a mai spus Bethell.
Cresterea dobanzilor ar putea fi in beneficiul leului, care, in ultimele cateva saptamani, a fost tranzactionat sub maximul din acest an, de 3,467 pentru un euro.
Numerosi analisti considera insa ca temerile privind dezechilibrele economice din Romania, care are un deficit de cont curent de doua cifre, precum si politica bugetara relaxata vor avea un efect negativ asupra leului.
„Leul nu se va aprecia in conditiile deficitului bugetar ridicat si a incertitudinilor politice”, a spus Chidesciuc.
Unii analisti au avertizat ca cheltuielile promise ar putea duce, in acest an, deficitul bugetar peste plafonul maxim de 3% stabilit de Uniunea Europeana.
Reprezentantii guvernului s-au angajat sa respecte in 2008 tinta unui deficit de 2,3% din PIB, dar BNR a avertizat, in luna august, ca exista riscul depasirii obiectivului.
Majoritatea analistilor intervievati de Reuters anticipeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an peste tinta fixata.
In ultimele noua luni, BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale, dar ar putea rata tinta de inflatie pentru 2008, de 2,8%-4,8%.
Pentru anul viitor, banca urmareste o inflatie de 2,5%-4,5%.
Inflatia, care a atins in iulie 9%, nivel de peste doua ori mai mare comparativ cu 4% in iulie 2007, a devenit o problema majora in Romania, fiind generata de cererea puternica pe piata interna.
Ieftinirea alimentelor si majorarea dobanzilor vor duce la incetinirea semnificativa a inflatiei, in lunile urmatoare, dar ingrijorarea BNR va fi alimentata in continuare de cheltuielile bugetare, spun analistii.
„Este posibil ca guvernul sa profite de ritmul ridicat de dezvoltare, pentru a mentine deficitul la un nivel redus, ca procentaj din PIB, dar ridicat din punct de vedere nominal”, a declarat Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro in Bucuresti.
Analistii au avertizat, totodata, ca noul sistem de vot uninominal ar putea incuraja cheltuieli suplimentare din partea autoritatilor locale.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.