Romania intre promisiunea de autostrazi catre granita de vest si forta de...

Romania intre promisiunea de autostrazi catre granita de vest si forta de munca ieftina

0 226
C. von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive Romania: Acum 12 ani ni se promitea ca in doi ani vom avea autostrazi catre granita de vest. Nici azi nu le avem si asta nu e in masura sa incante un investitor
 
Romania este inca o tara competitiva, mai ales datorita salariilor mult mai mici decat in Vest, dar e greu sa gasesti oameni calificati fiindca scolile profesionale aproape au disparut, iar universitatile mizeaza pe volum, nu pe calitate, e de parere seful Continental Automotive Romania, Christian von Albrichsfeld. Desi Romania are o pozitie geografica favorabila, fioarte grav este ca autoritatile nu s-au tinut de cuvant si nici acum nu sunt autostrazi catre granita de vest, ceea ce ingreuneaza exportul, a mai spus oficialul german la o conferinta organizata de Ziarul Financiar.
Romania este in continuare o tara interesanta pentru investitori,  conteaza mult faptul ca forta de munca e mai ieftina, competentele lingvistice sunt bune, iar tara este excelent plasata din punct de vedere geografic, spune seful Continental Automotive Romania, companie care are circa 12.000 de angajati in tara si a investit 700 milioane euro din 2000 incoace.
Christian von Albrichsfeld atrage insa atentia ca sunt multe probleme, una fiind ca aproape nu mai exista scoli profesionale unde sa fie pregatiti mesteri buni. “Prea multi invata doar pe hartie si nu stiu sa faca nimic cu propriile maini”, spune germanul care adauga ca si promovabilitatea redusa la BAC este o problema.
In plus, spune el, universitatile se bazeaza pe volum, vor sa aiba cat mai multe locuri pentru a primi taxe cat mai mari de la studenti sau pentru a primi mai multi bani de la stat, astfel ca se privilegiaza cantitatea, in detrimentul calitatii.
In aceste conditii, spune seful furnizorului de componente auto, este tot mai greu sa gasesti oameni buni si trebuie de multe ori sa-i “vanezi” de la concurenta. In plus, 40% dintre cei care au parasit Continental Romania anul trecut au plecat in Germania, salariul mai bun de acolo nefiind singurul motiv. Au plecat si pentru ca vor sa traiasca intr-o tara mai stabila, intr-o tara cu un sistem sanitar mai bun si vorbim aici de oameni la 27-28 de ani care se gandesc ca Romania nu este un mediu suficient de bun in care copii lor sa creasca. “Nu putem tine oamenii in tara”, conchide oficialul.
In plus, o mare problema pentru orice investitor este infrastructura “Avem fabrici la Sibiu si la Brasov, iar camioanele de marfa ajung sa faca aproape o zi pana la granita de Vest, (…) Acum 12 ani cand am venit in tara ni s-a promis ca in doi ani vom avea austostrada, la Brasov, la Sibiu, iar astazi….Ei bine, alte tari si-au dezvoltat infrastructura in acest timp”.
“In conditiile in care ni se promitea ca vom avea imediat autostrazi, acest lucru nu este in masura sa atraga investitori”, spune Albrichsfeld care adauga ca e foarte greu sa scoti marfa din tara, catre vest, daca trebuie, de exemplu,  sa stai mai mereu 45 de minute in blocaj la Sebes.
Problematic este si climatul fiscal foarte schimbator care supara investitorii dornici sa stie ca regulile nu se vor schimba in timpul jocului, ci ca vor ramane la fel pentru urmatorii cinci ani, pentru ca ei sa-si poata face planuri pe termen mediu. O alta problema tine de faptul ca autoritatile ar trebui sa-si mentina angajamentele cand promit ceva, chiar si cand la putere vine alt partid. Investitorii aleg tarile stabile, spune seful filialei romane.
Concluzia ar fi ca Romania este inca o tara competitiva pentru investitori, insa nu trebuie sa se culce pe o ureche, fiindca alte tari din regiune, cum ar fi Serbia si Turcia, au facut progrese uriase.  “Romania avea acum cativa ani o pozitie buna in raport cu alte tari din zona, dar si celelalte tari s-au dezvoltat si au facut-o cu un ritm mai rapid”. (sursa – 0-100.ro)  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.