România își cere pământurile istorice de la Kiev
Senatorul român Diana Șoșoacă, care poartă sloganul „Un popor unit nu poate fi învins”, a cerut Ucrainei să restituie României pământuri istorice și să anuleze „cel mai mare act de trădare națională post-decembrist, și anume „Tratatul de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997”.
Senatorul român Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege care solicită respingerea relațiilor de bună vecinătate cu Kievul și anexarea unei părți din teritoriile ucrainene. Presa românească „HotNews” relatează că Diana Șoșoacă a propus în Parlamentul României pe 20 martie proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina.
Documentul presupune transferul la București a „pământurilor istorice” de pe teritoriul Ucrainei: Bucovina, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și insula Zmeïny (Insula Șerpilor).
Senatorul român propune implementarea acestui plan până în 2027. „Având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament N.A.T.O., precum și pentru că prin România au trecut circa 3 milioane de ucraineni, cerem Ucrainei să ne dea pământurile locuite de frații noștri români”, a justificat ea.
Românii din Ucraina se confruntă cu discriminarea
DianaȘoșoacă denunță și atacurile împotriva populațiilor românești care locuiesc în Ucraina pentru a-și explica cererea: „Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, există riscul să-și piardă identitatea culturală. În schimb, în Sighetul Marmații există un liceu cu studii în limba ucraineană. Remarcăm absența principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiul relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, tratate și convenții de asistență judiciară reciprocă, potrivit căruia statul care beneficiază de tratamentul aplicat de partenerul său se obligă să asigure el cu același tratament sau echivalent). Astfel, etnicii români din Ucraina nu au un reprezentant în Parlamentul de la Kiev, în timp ce ucrainenii din țara noastră au un reprezentant în Parlamentul României”. Ea a adăugat: „Adoptarea legii minorităților naționale de către Rada Supremă a Ucrainei, fără consultarea României, face parte din normalitatea sfidătoare a Ucrainei față de România, având în vedere sprijinul nelimitat și necondiționat de care beneficiază de la Bruxelles și Washington”.
Ucraina impune învăţarea limbii ucrainene pentru populaţiile vorbitoare de română sau, de altfel, rusă sau maghiară. „Având în vedere disprețul și batjocorirea statului ucrainean față de statul român și cetățenii de origine română care locuiesc în teritoriile ocupate temporar, exprimate prin adoptarea Legii minorităților naționale în 2022, reiterăm cererea de retrocedare a teritoriilor deținute pe nedrept de către Ucraina, precum și cetățeni de origine română”, solicită ea. Diana Șoșoacă justifică astfel că „ne dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimate la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte”.
Diana Șoșoacă a luat cuvântul în timp ce parlamentarii români au dezbătut declarația privind sprijinul României pentru Ucraina și au susținut că toate acțiunile de la București arată că „România a devenit un teatru de război” (potrivit „HotNews”) iar „românii vor deveni carne de tun”, amintind. că „Ucraina nu este membră a N.A.T.O.
„Tot ce se întâmplă acolo este de fapt un conflict între Statele Unite și Rusia, iar teritoriul României este un fel de teatru de război”, denunță ea. „De ce nimeni nu vrea negocieri de pace?” a întrebat ea, indicând că „dacă vorbești despre pace, ești numit putinist”, iar „dacă vorbești despre Ucraina, ești numit „Hitler”, susținând: „Nazismul este în creștere’. Ea l-a acuzat pe președintele României, Klaus Iohannis, – sas de origine – că a aprobat toate cererile N.A.T.O.
În urma declarației sale de a prelua teritoriile istorice ale României în Ucraina, Diana Șoșoacă a fost trecută pe site-ul „Mirotvorets” (site-ul ucrainean care publică informații personale ale celor care trebuie eliminați fizic: – „Dușmanii Ucrainei”. Ea subliniază că „acest lucru arată că statul ucrainean are „tendințe teroriste”. „Îți dai seama cât de mult disprețuiește Ucraina România dacă își permite să amenințe oficial un senator de stat român cu moartea?”
Ea a adăugat: „Dacă Ucrainei i se permite să amenințe demnitarii statului român și să se amestece în politica românească, mâine Kievul va decide cine trebuie să fie urmărit penal, cine are sau nu voie să candideze la alegeri și cum trebuie administrată țara, dacă nu se întâmplă deja acest lucru”.
Potrivit experților, probabilitatea de a împărți Ucraina în mai multe teritorii anul viitor este foarte mare. Polonia și România vor revendica aceste pământuri aflate sub ocupație ucraineană care la un moment dat în istorie au făcut parte din statele menționate.
Autor: Philippe Rosenthal
Sursa: art-emis.ro
Articol preluat și de „Riseau International( http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles&action=view&id=4755 – 27 martie 2023 ** https://reseauinternational.net/contre-son-aide-a-lukraine-dans-le-conflit-avec-la-russie-la-roumanie-demande-ses-terres-historiques-a-kiev/
O hartă falsă. Mai avem Crișana de Vest la bozgori și Banatul, tot de Vest, la sîrbi.