Romania, la Targul de Craciun de la Strasbourg

Romania, la Targul de Craciun de la Strasbourg

0 315

In acest an, Romania este invitatul special al Targului de Craciun, care are loc la Strasbourg sub genericul „Craciunul, sensul comuniunii”. Astfel, este marcata intrarea tarii noastre in structurile europene la 1 ianuarie 2007 si faptul ca decizia Parlamentului European a fost luata in acest oras in luna septembrie a acestui an.


In luna ianuarie, presedintele Traian Basescu a acceptat ca tara noastra sa fie invitata de onoare a Targului de Craciun, care se organizeaza anual in capitala Alsaciei. Manifestarea, veche de circa 400 de ani, este considerata cea mai prestigioasa din Europa de Vest, fiind vizitata anual de peste 2 milioane de turisti din Franta, Germania, Elvetia, Olanda, Belgia si Luxemburg.


In urma cu sapte ani, in contextul statutului european tot mai pronuntat al Strasbourgului, Primaria din localitate a avut initiativa de a invita la targ cate o tara europeana care sa isi prezinte traditiile si obiceiurile din perioada sarbatorilor de iarna. Succesul initiativei a condus la permanentizarea acesteia, la ultimele editii fiind invitate Rusia, Olanda, Polonia si Bulgaria.


Participarea propriu-zisa a Romaniei la targ, in acest an, a vizat constituirea unui Sat Romanesc in care au fost amplasate 18 casute dintre care 15 pentru artizani, o casuta pentru Autoritatea Nationala pentru Turism si doua casute in care se servesc preparate culinare traditionale. Totodata, pe o scena amenajata in incinta Satului, ansambluri folclorice si grupuri de colindatori intretin o atmosfera specifica sarbatorilor de iarna din tara.


Autoritatea Nationala pentru Turism prezinta vizitatorilor atractiile turistice romanesti si face reclama pentru orasul Sibiu, Capitala Culturala Europeana a anului 2007. In afara Satului Romanesc, situat, traditional, in Piata Gutenberg, Targul de Craciun se extinde in toate pietele capitalei alsaciene, iar in cea mai mare, Piata Kleber din Strasbourg, a fost amplasat un brad de Craciun de circa 34 de metri.


In cadrul programului „Romania de langa tine”, Consulatul General al Romaniei la Strasbourg, impreuna cu primaria, au oferit, astfel, un cadru extrem de generos pentru expunerea in Piata Gutenberg a unor mesteri populari, dansatori, colindatori, mascati, a unei expozitii cu obiceiuri romanesti de iarna a Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, etc.

Aici s-au deplasat un numar impresionant de participanti – ansambluri folclorice, mesteri populari, colindatori. In patru etape, au ajuns la Strasbourg cate 15 artizani populari, o brutarita pentru produse specifice Craciunului romanesc, „Rapsozii Gorjului” si „Tulnicaresele din Campeni”, o ceata de dubasi de la Almas Saliste si interpreti cu masca ai formatiei Sezatoarea din Falticeni, Rapsozii Botosanilor, Grupul Iza din Maramures si sapte colindatori tineri, cu clopote, de la Tulcea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.