Romania membru cu drepturi depline al U. E.

Romania membru cu drepturi depline al U. E.

0 443

Vineri, procesul de aprobare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost finalizat la nivelul parlamentelor nationale ale celor 25 de state membre, o data cu ratificarea acestuia in unanimitate si de catre Bundesrat, Camera superioara a Parlamentului german.


„Romania devine membru cu drepturi depline al Uniunii Europene in perioada in care presedintia este detinuta chiar de Germania, fapt care va contribui la evidentierea pozitiilor tarii noastre in dezbaterile europene, in baza intereselor si viziunii comune dintre tara noastra si Germania”, considera Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.


Toate cele 16 landuri germane reprezentate in Bundesrat au votat in favoarea proiectului de lege privind ratificarea Tratatului. Acesta a fost aprobat anterior, la 26 octombrie, si de catre Camera Inferioara (Bundestag) a Parlamentului german.


Sedinta a fost deschisa de ministrul economiei, muncii si transportului din landul Saxonia Inferioara/Niedersachsen, Harald Wolf, care a declarat cele doua tari se intorc astfel aproape integral in sanul Europei, o intoarcere nu lipsita de controverse mai ales din cauza problemelor din justitie si a coruptiei. Ministrul a subliniat insa ca votul reprezinta un avans de incredere acordat de Europa acestor tari, iar ele trebuie primite cu bratele deschise.


Ministrul Afaceri Europene, Willi Staechele, a aratat ca prin aceasta aderare Germania are de castigat odata cu intrarea pe piata comuna a 30 de milioane de noi consumatori.


?


Mandatul Presedintiei germane va fi primul in care Romania va actiona ca stat cu drepturi depline in cadrul Uniunii.


?


Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost semnat la 25 aprilie la Luxemburg, la centrul cultural Neumuenster, printre semnatari, din partea Romaniei, numarandu-se presedintele Traian Basescu, primul ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu si negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban. Tratatul de aderare, comun pentru Romania si Bulgaria, cuprinde, intre altele, prevederi legate de adaptarea acquis-ului comunitar, participarea Romaniei si Bulgariei la institutiile UE, masuri tranzitorii, precum si clauzele de salvgardare.


Semnarea Tratatului de aderare a fost insa tinta unor critici si discutii aprinse in Germania, tara care a fost si ultima care a ratificat acest document, liderul CDU Angela Merkel si cel al CSU Edmund Stoiber criticand neglijenta cu care s-ar fi purtat negocierile de aderare si cerand protejarea pietei muncii din Germania sau activarea clauzei de salvgardare legat de coruptia din justitia celor doua tari. Din acest motiv, liderul CSU Edmund Stoiber, prim-ministru al Bavariei, ceruse recent sa nu se permita extradarea cetatenilor germani pentru a fi judecati in Romania sau Bulgaria.

Dintre vocile care s-au exprimat in favoarea aderarii celor doua tari se pot aminti mai ales aceea a lui Wolfgang Gerhard, liderul fractiunii liberale din Bundestag, care arata ca prin aderarea Romaniei si Bulgariei la UE tot piata germana ar fi cea mai castigata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.