ROMANIA, O STANA CU …CIOBANII PROSTI, SAU HOTI?!

ROMANIA, O STANA CU …CIOBANII PROSTI, SAU HOTI?!

0 233
Beneficiile gazelor de șist pot fi semnificative.
În Statele Unite, “revoluÈ›ia gazelor de È™ist” a contribuit la relansarea economică după criză. AvalanÈ™a de noi resurse a redus dependenÈ›a de importuri, a coborât preÈ›ul gazelor, industriile conexe au fost revitalizate È™i o mulÈ›ime de oameni s-au îmbogățit.Problema e că în Europa nu poate fi replicat modelul american (din cauza diferenÈ›elor de geologie, infrastructură, distribuÈ›ie a populaÈ›iei, suprafata È™i drepturi minerale), după cum spun numeroase studii oficiale È™i recunosc chiar È™efii din companiile petroliere atunci când nu fac PR
 
O problemă È™i mai mare e că România îÈ™i manageriază dezastruos resursele.
Statul ia unele dintre cele mai mici redevenÈ›e din lume, negociază prost contractele, nu consultă publicul înainte să ia decizii care îl afectează, oferă informaÈ›ii puÈ›ine È™i înÈ™elătoare. Apoi face campanii pe bani publici în care să ne convingă că totul e OK.
Din pacate, România îÈ™i dă resursele pe mărunÈ›iÈ™…Cum n-a facut-o niciodata in istoriea sa, nici pe vremea sovietelor!!  
Sa pornim dela un exemplu la indemana; Anul trecut, oamenii din Pennsylvania au câÈ™tigat din redevenÈ›ele pentru gaze de È™ist de trei ori mai mult decât a luat statul român pentru toate resursele lui minerale!!. Țăranii È™i proprietarii terenurilor pe care s-au pus sonde au primit peste 1,2 miliarde de dolari în 2012, conform unui studiu al Associated Press. În acelaÈ™i an, Guvernul României a anunÈ›at că a strâns doar 446 milioane de dolari,adica un mizilic! Asta nu-i pentru că n-am avea resurse. România e de două ori mai mare È™i mai populată decât Pennsylvania, are un relief similar È™i resurse minerale cu duiumul. Suntem printre primii din Europa la capitolul ăsta… Dar ce folos?! De necrezut,dupa atatea experiente nefericite, România are unele dintre cele mai mici redevenÈ›e din lume. Firmele care exploatează gaze naturale trebuie să cedeze statului doar între 3,5 È™i 13% din ceea ce extrag. Apoi mai plătesc doar impozitul pe venit de 16% ,ca orice salariat amarat!!. La americani, pentru simple persoane private  e mai mult decât dublu: 12.5-30% redevenÈ›e plus 35% impozit pe venit. În Novergia e triplu: 50% +28%. “Avem redevenÈ›ele mici pentru că au fost făcute când toate companiile erau de stat È™i statului nu-i păsa“, spune Ana Otilia NuÈ›u, analist de energie la think tank-ul bucureÈ™tean Expert Forum.
În America, redevenÈ›ele merg la proprietarul pământului.
În România (È™i în toată Europa, de altfel), statul încasează totul. Și, într-o È›ară cu un nivel al corupÈ›iei similar cu cel al Arabiei Saudite, puÈ›ină lume se aÈ™teaptă ca banii să fie folosiÈ›i la ceva bun. Comunitatea locală nu primeÈ™te nimic din tranzacÈ›ia asta. Premierul Victor Ponta,care se dovedeste pe zi ce trece,un mare DEMAGOG ,a spus că plănuieÈ™te să mărească redevenÈ›ele în 2014 È™i că o va face probabil diferenÈ›iat pe categorii de resurse. Însă contractele cu Chevron nu menÈ›ionează nimic despre o eventuală schimbare a redevenÈ›elor… Am consultat mai mulÈ›i avocaÈ›i È™i angajaÈ›i ai Guvernului, iar părerile au fost împărÈ›ite – daca n-o face acum , e neclar cum ar putea statul să schimbe termenii sau să rezilieze contractul după ce compania a făcut investiÈ›ii de sute de milioane de dolari.
“La nivelul ăsta, e până la urmă o negociere politică”
Obiectivul politic principal al României este “consolidarea relaÈ›iilor cu SUA”, după cum a spus preÈ™edintele Băsescu într-o întâlnire la BucureÈ™ti cu directorul CIA, John O. Brennan.Nu se spune pe ce bani! Chiar dacă,sa zicem, guvernanÈ›ii ar vrea să alinieze taxele României cu Europa, s-ar putea să pățim ca polonezii: Polonia, aflată într-o poziÈ›ie mai strâmtorată energetic, s-a declarat deschisă gazelor de È™ist, dar nu înainte să-È™i mărească taxele pe hidrocarburi, la o valoare…totusi sub standardele vestice: 40%.!! Curând, ExxonMobil a abandonat concesiunile din Polonia (parÈ›ial È™i din cauza rezultatelor slabe la foraj) È™i Chevron a avertizat că ar putea să facă la fel dacă i se pun piedici legislative. Santaj pe fata !! Neavand incotro ,Polonia a amânat noile taxe până în 2020. Lucrurile sunt mult mai simple în opinia lui Alexandru PătruÈ›i, un  om slab , din pacate tocmai cel care a semnat contractele cu Chevron în calitate de preÈ™edinte al AgenÈ›iei NaÈ›ionale pentru Resurse Minerale: redevenÈ›ele pentru gazele de È™ist ar trebui să fie pur È™i simplu mai mici, pentru că sunt mai dificil de extras… Ori nu-i chiar asa! AgenÈ›ia NaÈ›ională pentru Resurse Minerale (ANRM) este instituÈ›ia care È›ine în mână petrolul È™i gazele țării. După ce a refuzat să răspundă la mai multe întrebări despre contractele cu Chevron È™i procesul de negociere (pe motiv că sunt secretizate), am aflat câte ceva dintr-o dezbatere de la Parlament. Dorin Cojocaru, directorul ANRM, a recunoscut că nu a È™tiut să negocieze cu corporaÈ›ia: “Poate că într-adevăr ANRM a greÅŸit în momentul în care a trecut în acele contracte cu Chevronul ÅŸi această cerinţă de a scrie la definiÅ£ia gazelor ÅŸi «gaze neconvenÅ£ionale (de ÅŸist)». Este un lucru pe care pur ÅŸi simplu nici nu trebuia să-l scriem, pentru că a fost o dorinţă a Chevronului, într-adevăr…”
Pai chiar asa "slabi" la minte sunt acesti oameni? Nui controleaza nimeni? Tot ANRM susÈ›inuse în repetate rânduri că nu e nici o diferență legală între gazele convenÈ›ionale È™i gazele de È™ist È™i că nici nu e nevoie de aÈ™a ceva. Din pacate, abordarea relaxată asupra politicii energetice se poate observa È™i din avion! (de ce?)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.