ROMANIA…
O TARA IN LICHIDARE DE STOC!
Articolul ’’România, o È›ară în lichidare de stoc’’, a fost scris de jurnalista Marianne Rigaux È™i a aparut in revista online "SLATE", pe care îl prezentăm integral mai jos.
''PoÈ™tă, transport feroviar È™i aerian, energie, sănătate: România vinde la reducere în toate sectoarele. Reduceri impuse de Fondul Monetar InternaÈ›ional pentru a raÈ›ionaliza economia țării. ’’În curând nu va mai fi mare lucru românesc în România’’, se glumeÈ™te amar la BucureÈ™ti.
Èšara este de vânzare, cel puÈ›in vreo zece societăți publice, cu scopul de a È™terge datoriile. În 2009, lovită de criză, România (PRIN PRESEDINTELE BASESCU) a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI, de la Bruxelles È™i de la Banca Mondială,CreÈ™terea economica ( sub guvernarea Boc,Basescu) s-a redus cu 8,5%, iar deficitul bugetar a culminat cu 7,2% din PIB. pentru a nu se prăbuÈ™i.
Economia românească se comportase bine cu câÈ›iva ani înainte, cu o creÈ™tere anuală medie de 6,3% între 2002 È™i 2008. România È™i-a pregătit intrarea în UE (devenită efectivă în 2007), iar toÈ›i indicatorii erau pe verde.Cu toate acestea , pe 1 iulie 2010, preÈ™edintele de centru-dreapta Traian Băsescu a fot obligat să reduca salariile funcÈ›ionarilor cu 25% È™i pensiile cu 15%. O adevărată terapie de È™oc cerută în schimbul celor 20 de miliarde de euro împrumutate.TVA-ul a ajuns de la 19% la 24%. În jur de 200.000 de funcÈ›ionari au fost concediaÈ›i în următorii doi ani.Pe lângă această politica de austeritate care durează de trei ani, troica a impus statului să privatizeze întreprinderile sale pentru a atrage capital È™i a retabiliza societățile. ’’Ineficient’’, consideră economistul român Ilie Șerbănescu. ’’Sunt lichidări mascate. Vindem la preÈ› redus întreprinderi deficitare sub presiunea FMI…’’
Astfel, compania publică de transport feroviar de marfă CFR Marfă a fost cumpărată de firavul Grup Feroviar Roman (GFR) pentru …202 milioane de euro. Valoarea estimată, în urmă cu È™ase ani, a CFR Marfă era de 2 miliarde de euro.
Gaz, avioane È™i centrale nucleare de vânzare!!
În sectorul transportului aerian, trei societăți publice îndatorate sau în declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova È™i Romaero Băneasa) figurează È™i ele pe lista tranzacÈ›iilor. Guvernul român va vinde de asemenea un sfert din cele 96% deÈ›inute la compania naÈ›ională Tarom, membră a Sky Team.În domeniul energiei, guvernul a scos pe bursă pachete de 10-15% din acÈ›iunile deÈ›inute de stat. Aceste privatizări parÈ›iale privesc Transgaz (transportatorul de gaz), Romgaz (producătorul de gaz) È™i Hidroelectrica (producător de energie hidro). Guvernul a scos de asemenea la vânzare si 10% din acÈ›iunile Nuclearelectrica, compania care gestionează singura centrală nucleară a țării. Este interesată o companie din China. DeÈ›inută de stat în proportie de 75%, PoÈ™ta Romana nu a găsit pentru moment un cumpărător. Prin urmare, societatea a acumulat pierderi de 120 de milioane de euro în ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractivă, 3.650 de salariaÈ›i, adică 11% din angajaÈ›i, vor fi concediaÈ›i.
Luând în calcul toate privatizările, sindicatele estimează ca vor fi concediaÈ›i 17.000 de angajaÈ›i, pe termen scurt. Lovită deja de măsurile de reducere a salariilor, populaÈ›ia plăteÈ™te È™i facturi mai mari la gaze È™i electricitate. România s-a angajat să liberalizeze gradual aceste două pieÈ›e, pentru a se conforma tot instituÈ›iilor financiare internaÈ›ionale. O aliniere a preÈ›urilor inevitabilă după intrarea în UE. ’'’Veche moÈ™tenire a comunismului, gazul È™i electricitatea erau încă vândute sub preÈ›ul lor de producÈ›ie'’’, spune Sandrine Levasseur, care urmăreÈ™te țările Europei de Est în cadrul Observatorului Francez al SituaÈ›iilor Economice.
Privatizările au o presă proastă în România. După căderea regimului comunist al lui Nicolae CeauÈ™escu în 1989, de privatizări au profitat câÈ›iva oameni de afaceri corupÈ›i care s-au îmbogățit de pe urma tranziÈ›iei din anii 1990. Lipsa transparenÈ›ei tranzactiilor este arătată cu degetul È™i astăzi. O opacitate care îi face pe investitori foarte timoraÈ›i."