Romania, productivitatea muncii la jumatatea UE

Romania, productivitatea muncii la jumatatea UE

0 250

Productivitatea muncii a scazut in tarile europene care au aplicat cele mai severe masuri anti-criza, respectiv in Romania, Lituania si Grecia, conform unui studiu realizat de Blocul National Sindical, in cadrul proiectului ‘Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca’. Conform cercetarii realizate de sindicalistii si expertii din domeniul cercetarii pietei fortei de munca, productivitatea muncii in Romania se afla aproape la jumatate fata de media europeana, semnificativ mai mica decat in Croatia, Macedonia si Turcia, tari nemembre ale UE.

In opinia expertilor Observatorului BNS, nivelul scazut al productivitatii muncii in Romania este o consecinta directa a masurilor de austeritate, concretizate exclusiv in disponibilizari si in reducerea salariilor.
‘Salarii mai mici nu inseamna, asa cum gresit cred unii, productivitate mai mare, ci inseamna pe de o parte un stimulent mai mic pentru munca si implicit scaderea productiei, iar pe de alta parte un consum mai mic si implicit noi disponibilizari si amanarea reluarii cresterii economice. Imediat dupa taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, economia a reintrat in recesiune, desi anterior acestei masuri, in trimestrul II 2010, inregistrase o usoara revenire. Scaderea numarului de salariati nu a facut economia romaneasca mai competitiva ci doar a ajustat costurile de productie’, se arata in studiul elaborat de BNS.

Gradul scazut de tehnologizare, slaba calitate a utilajelor, deficientele de organizare si de management, sunt factori caracteristici pentru Romania si care influenteaza si ei negativ productivitatea muncii.
Singurele sectoare cu productivitate usor peste medie si care sunt orientate catre export sunt industria metalurgica si fabricarea autovehiculelor de transport rutier. In ceea ce priveste industriile traditionale de export precum cea de imbracaminte, pielarie sau mobila, acestea inregistreaza productivitati scazute.

Studiul, „Barometrul productivitatii muncii” a fost realizat de „Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca”, un proiect implementat de Blocul National Sindical avand cofinantare din Fondul Social European prin POS DRU.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.