Romania – ramane anexa bananiera a Europei

Romania –
ramane anexa bananiera a Europei

0 134

Analistul economic Ilie Serbanescu a apreciat ca o eventuala revenire a recesiunii in 2012 in Uniunea Europeana va demonstra ca Romania preia numai efectele negative, fiind o “anexa bananiera” a Europei.
“Romaniei ii este indeajuns criza ei.
Recesiunea de la nivel european nu va modifica cu nimic economia tarii, nu va aduce prea multe in plus. Suntem o anexa bananiera a Uniunii Europene. Ca de fiecare data, se va transfera raul, nu binele”, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
Acesta a subliniat faptul ca in Romania criza nu este o problema politica, ci una economica.
“Criza nu este o problema politica, ci una economica. Avem consum, dar nu avem productie, avem importuri, dar nu avem exporturi. Din primele 100 de companii exportatoare, trei sunt romanesti. Romania nu are la ce sa revina, pentru ca nu exista o economie”, a precizat Ilie Serbanescu.
Analistul economic a catalogat tintele pe care Romania trebuie sa le respecte in acordul cu Fondul Monetar International drept ‘cuie’, evolutia lor nefiind afectata de eventualele turbulente economice.
“Intelegerile cu FMI nu sunt tinte, sunt cuie. Se vor respecta, cu siguranta, indiferent de ce se va intampla cu economia”, a mentionat Serbanescu.

Cresterea economica in Uniunea Europeana s-a oprit si exista riscul unei noi recesiuni, a declarat joi, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn, la prezentarea previziunilor de toamna ale Comisiei Europene.
„Cresterea economica s-a oprit in Europa si exista riscul unei noi recesiuni daca nu sunt intreprinse actiunile necesare”, a afirmat Rehn, care a adaugat ca este ‘ultimul apel la trezire’.
Conform previziunilor de toamna ale CE, relansarea economica s-a oprit. Executivul european anticipeaza o stagnare a PIB pentru acest trimestru si urmatoarele, subliniind ca perspectivele s-au deteriorat din vara.
In 2012, cresterea anuala a PIB ar urma sa fie de 0,6% in UE si de 0,5% in zona euro. In 2013, cresterea anuala a PIB ar urma sa ramana modesta, la 1,5% din PIB in UE si de 1,3% in zona euro.
Deficitul public ar urma sa creasca la 4,7% din PIB in UE si la 4,1% in zona euro in 2011, in timp ce in 2012, deficitul ar urma sa fie de 3,9% in UE si de 3,4% in zona euro.
Rata somajului ar urma sa se mentina in 2012 la nivelul actual, de circa 9,5%, iar inflatia va reveni sub nivelul de 2% in urmatoarele trimestre

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.