Romania, refractara la controlul privind inchisorile CIA

Romania, refractara la controlul privind inchisorile CIA

0 248


Parlamentul European a dezbatut, miercuri, raportul final al Comisiei Temporare care investigheaza presupusa utilizare de catre CIA a unor tari europene pentru transportul si detinerea ilegala de prizonieri. Unii dintre deputati au condamnat CIA si guvernele Statelor Membre implicate in activitatile ilegale ale Agentiei Americane, altii insa au calificat raportul drept propaganda anti-americana, bazata pe speculatii ale presei, se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al PE.


Raportul arata ca peste o mie de zboruri operate de CIA au utilizat spatiul aerian European in perioada 2001-2005, iar cateva locatii secrete de detentie „este posibil sa fi existat in incinta unor baze militare americane” din Europa.


Documentul – intocmit de Comisia Temporara privind presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri (TDIP) –? precizeaza ca au existat State Membre care „au inchis ochii” la unele zboruri operate de CIA care, „in cateva situatii, au fost utilizate pentru detinerea si transportarea ilegala de prizonieri”. Exista posibilitatea ca in incinta bazelor militare americane din Statele Membre sa fi existat centre secrete de detentie, si sa fi existat o lipsa de control asupra acestor baze, din partea guvernelor gazda. „Locatii secrete de detentie” pot include, potrivit TDIP, diverse locuri in care cineva este retinut, cum ar fi „camere de hotel” (asa cum a fost cazul lui Khaled El-Masri, la Skoplie).


?TDIP „asteapta din partea Consiliului sa faca presiuni asupra tuturor guvernelor implicate de a furniza Consiliului si Comisiei informatii complete si, daca este necesar, sa inceapa fara intarziere audieri si investigatii independente.


In ce priveste Romania, in raport se arata ca „nu a fost prezentata nici o dovada definitiva care sa contrazica oricare din acuzatiile privind functionarea unui centru secret de detentie pe teritoriul roman si ca autoritatile romane s-au aratat oarecum „refractare” in ce priveste o investigare completa „a existentei unor centre secrete de detentie pe teritoriul lor”.


Raportul incurajeaza guvernele si/sau parlamentele nationale sa lanseze (sau sa continue) investigatiile independente. TDIP va instrui, totodata, Comisia pentru Libertati Civile (LIBE) sa urmareasca procedurile TDIP, sa monitorizeze procesul si, daca este necesar, sa recomande sanctiuni impotriva Statelor Membre care incalca drepturile fundamentale stabilite la nivel european.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.