Romania si-a accelerat procesul de desertificare (III)

Romania si-a accelerat procesul de desertificare (III)

0 290

Prima si cea mai importanta problema cu care se v-a confrunta este faptul ca vegetatia din sud va migra spre nord. Un studiu privind impactul asupra ecosistemelor agricole si al resurselor de apa, realizat de ANM, arata ca vegetatia specifica din sudul Romaniei va migra catre nord si zonele mai inalte. Aceasta va fi inlocuita treptat de vegetatia aflata la sud de granita Romaniei. Studiul pleaca de la premisa ca, in conditiile in care emisiile de gaze cu efect de sera (dioxid de carbon, metan) nu sunt stopate, temperaturile vor creste cu circa 5 grade C pana la sfarsitul secolului XXI.
Potrivit coordonatorului studiului, prof. Vasile Cuculeanu, aceste mariri de temperaturi vor avea impact asupra ecosistemelor agricole. Una dintre putinele plante agricole neafectate de acest fenomen va fi graul, deoarece acesta metabolizeaza dioxidul de carbon si da o productie mai mare.
O prognoza realizata recent de ANM arata ca, pana in 2050, productia graului va creste cu 14% datorita efectului cresterii concentratiei asupra fotosintezei. In plus, graul este recoltat in luna iunie si scapa astfel de stresul termic din lunile de vara. Cele mai vulnerabile sunt insa culturile prasitoare, spre exemplu porumbul, floarea-soarelui sau soia, care cresc in lunile anului cele mai calde si mai expuse secetei.
Aceeasi proiectie a ANM arata c? productia de porumb se va diminua cu 14% pana in 2020 si cu 21% pana in 2050 din cauza deficitelor de apa din sol.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.