Romania si-a accelerat procesul de desertificare (IV)

Romania si-a accelerat procesul de desertificare (IV)

0 300

In contextul in care v-am semnalat cele din episoadele anterioare, acum urmeaza o serie de solutii pentru a face ca acest process sa treaca mai neobservat. Specialistii in domeniu au gasit pana la ora actuala sase solutii salvatoare.
Conform spuselor lui Catalin Simota, director adjunct la Institutul de Pedologie (ICPA), degradarea solurilor provine in principal de la gestiunea proasta a terenurilor. In acest sens el propune sase modalitati de contracarare.
1. Pentru a evita eroziunea, pamantul nu trebuie lucrat din deal in vale.
2. Echipamentele folosite in agricultra trebuie sa fie mai usoare; cele grele duc la compactarea solului.
3. Aratul, metoda nepotrivita pentru solurile medii si usoare din sudul tarii, trebuie inlocuit cu discuitul. „Prin arat, apa din primul strat de sol se evapora“, explica pedologul.
4. Este necesara o rotatie corecta a culturilor. Spre exemplu, floarea-soarelui nu se pune decat o data la cinci ani.
5. Trebuie folosite perdelele forestiere care sa asigure protectia solului. Perdelele forestiere au inceput sa fie taiate in Romania inca din anii ’50.
6. Lipsa de precipitatii ar putea fi contracarata si prin amenajarea teritoriului, respectiv prin crearea unor „neomogenitati“ (paduri si ape) care sa determine vaporii din atmosfera sa se transforme in picaturi si sa ploua.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.