Romania si-a accelerat procesul de desertificare (V)

Romania si-a accelerat procesul de desertificare (V)

0 375

Tara noastra va fi afectata de acest proces doar in anumite zone. Cele mai afectate vor fi judetele Prahova, Dolj si Braila. Luate separate, cele trei judete ne prezinta imagini sumbre.
In Prahova seceta este la putere. De aproape doua luni, in mai multe localitati din Prahova, precum Mizil, Ciorani, Fulga sau Salciile, nu a mai cazut un strop de ploaie. Daca, in primavara, agricultorii sperau la o recolta-record de cereale, acum oamenii se roaga sa-si recupereze banii investiti in lucrarile agricole.
Potrivit specialistilor Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala (DADR) Prahova, zone intinse din sudul si sud-estul judetului, de peste 100 de hectare, sunt afectate de lipsa precipitatiilor din ultimii ani. „Terenurile s-au degradat atat de mult incat nu mai pot fi cultivate. Singura solutie pentru salvarea acestor suprafete ar fi punerea la punct a unui sistem de irigatii“, a declarat Aurel Anghel, directorul DADR Prahova.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova sustin ca desertificarea a fost cauzata si de factorul uman, nu doar de cel natural. „Se impune de urgenta un plan de impaduriri in zonele afectate de seceta, pentru stoparea fenomenului desertificarii“, propune Camelia Steliean, directorul APM Prahova.
In Dolj, regiunea cea mai afectata de desertificare se afla in sudul judetului, fiind cuprinsa intre Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dabuleni si Dun?re. Zona masoara 104.600 hectare, conform datelor de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. In ultimii ani, plantele au ars pur si simplu sub razele soarelui, iar cartofii s-au copt sub pamant. Lanurile de porumb, care nu a mai apucat sa creasca inainte sa se usuce complet, fac deja parte din peisajul sudului arzator. La Centrul de Cercetare si Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dabuleni se cauta solutii de ani buni pentru aclimatizarea unor noi specii de plante care sa ajute la stoparea fenomenului. Pe nisipurile Olteniei se testeaza soiuri de plante rezistente la conditii de ariditate si se incearca noi tehnologii de cultivare. Specialistii sustin insa ca pepenii favorizeaza aridizarea si ca acestia trebuie inlocuiti cu vita-de-vie, pomi fructiferi si culturi legumicole.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.