Romania si-a accelerat procesul de desertificare (V)

Romania si-a accelerat procesul de desertificare (V)

0 320

Daca cele relatate in episoadele anterioare va pun pe ganduri, mai bine urmariti si ceea ce se prognozeaza. Dupa o perioada de vara caracterizata in primul rand de canicula, prognozele pentru aceasta toamna anunta, de asemenea, temperaturi ridicate pentru zona de est a Romaniei.
„In luna septembrie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptand regiunile estice, unde pot fi mai mari decat mediile multianuale. In intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depasi si 30 de grade Celsius“, a declarat Elena Mateescu, reprezentant ANM.
Desi se anunta ploi mai ales in aversa, nici solul nu va avea un grad de umiditate foarte bun, sustin specialistii. „Din punctul de vedere al rezervei de umiditate, pe adancimea de sol 0-20 cm, aceasta va inregistra valori scazute si chiar deosebit de scazute in regiunile agricole sudestice si sudice, unde seceta pedologica va fi in general moderata si extrema in unele regiuni“, mai apreciaza reprezentantul ANM.
Concret, aceasta situatie ar putea pune in pericol culturile care vor fi insamantate in aceasta toamna, dar si calitatea lucrarilor agricole din acest sezon. Tot in septembrie, prognozele indica temperaturi minime care pot cobora in unele nopti sub 5 grade Celsius, favorizand producerea brumei in depresiunile intramontane din nordul si centrul tarii.
Ca o concluzie la aceste informatii anuntam ca in viitorul apropiata tara noastra va devenii cultivatoare de smochine (de opt ani, in localitatea Svinta, judetul Mehedinti, exista 15 hectare cultivate cu smochini), kiwi (in comuna Ostrov, judetul Constanta, exista doua hectare de teren cultivat cu kiwi. Plantatia de kiwi a implinit 13 ani si a ajuns sa produca aproape patru tone de fructe anual), migdali, maslini si mustar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.