Romania sub perioade de caniculă în lunile august și septembrie, ploi in...

Romania sub perioade de caniculă în lunile august și septembrie, ploi in octombrie

0 469

Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării în lunile august și septembrie, iar abaterile termice cele mai mari sunt posibile în special în zonele sud-estice, sudice și vestice, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul august – octombrie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.
În august, temperaturile medii lunare, raportate la perioada 1981—2010, se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius) în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mari temperaturi fiind posibil să se înregistreze îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice si vestice. Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, în Dobrogea între 22 și 23 de grade Celsius, în Transilvania de 16-20 grade Celsius și în Banat între 19 și 23 de grade Celsius. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi deficitare în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor înregistra între 22 și 40 de litri/mp. Media multianuală de precipitații este de 77,8 litri/mp.
La nivelul lunii septembrie se preconizează temperaturi medii lunare ce vor înregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni se pot apropia de cele normale. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crișana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramureș (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) și Moldova (10-17 grade). La capitolul precipitații, prognoza relevă cantități lunare cu tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordul țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situează la 55 l/mp.
În octombrie, estimările arată că valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei (9,6 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 și 12 grade, în Moldova, între 6 și 10 grade în Transilvania, între 9 și 10 în Maramureș, între 8 și 12 grade în Oltenia, între 9 și 12 grade în Muntenia, 10-11 grade în Crișana, 10-13 grade în Banat, și 11-14 grade în Dobrogea. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor (cu medii între 38 și 70 de litri/mp, în Oltenia), mai puțin în sud-est și local în sudul și vestul țării, unde acestea vor fi apropiate de cele normale.Luna august: temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor vor caracteriza

Luna august va aduce, în general, un regim termic al aerului destul de ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei, în timp ce la nivel de precS & Tipitații cantitățile vor fi deficitare în aproape toată țara, dar în special în regiunile sudice și sud-estice, reiese din estimările Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, publicate recent.
Conform prognozei, în august, temperaturile medii lunare se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius, raportate la perioada 1981-2010) în cea mai mare parte a teritoriului, abaterile termice cele mai mari fiind posibile îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice și vestice.
Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, în Dobrogea între 22 și 23 de grade Celsius, în Transilvania de 16-20 grade Celsius și în Banat între 19 și 23 de grade Celsius. De asemenea, în Crișana mediile se vor încadra între 19 și 21 de grade Celsius, în Maramureș între 18 și 20 de grade Celsius, în Oltenia între 17 și 23 de grade Celsius și în Moldova între 15 și 23 de grade Celsius.
În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi deficitare în aproape toată țara, cele mai scăzute valori urmând să se înregistreze în sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor situa între 22 și 40 de litri/mp. Media multianuală de precipitații este de 77,8 l/mp. Cu toate acestea, normele climatologice pentru precipitații ar putea atinge și 90-95 litri /mp în Transilvania și Muntenia pe fondul unor intervale de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse și descărcări electrice.

Estimările sezoniere sunt elaborate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa  AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.