Romania sub presiune! A mai aparut un Tzinut – cel al Gagauziei!!

Romania sub presiune! A mai aparut un Tzinut – cel al Gagauziei!!

0 271
 
Preluam acest articol din portalul/ziarul on line UniMedia, nu neaparat pentru a introduce cititorii din ROMANIA in controversele democratiei din R.Moldova. Sigur ca ne intereseaza viata si problemele fratilor de peste Prut. Dar in prezent acolo se incearca o manevra foarte periculoasa: gonflarea si inflamarea unui mai vechi puseu al miscarii separatiste "Gagauz Halki" a baskanului Topal. Individul joaca in …"Tzinutul Gagauziei" rolul lui Tokes Laszlo in ArdeaL, unde conduce si el o miscare (revizionista) de autonomie, avand tot "locoteneti" de teapa lui Csibi Barna.
Sa speram ca "lectia" pe care au luat-o in 1995 trimisii UE a fost suficienta ca sa se ma joace cineva cu indiferenta periculoasa a acceptarii miscarilor separatiste!
"Eforturile făcute de clasa politică moldavă, de a menține spațiul dintre Prut și Nistru pe drumul european, au fost răsplătite de vizitele la Chișinău ale lui Barroso și a lui Komorowski, vizite care au făcut posibilă semnarea unor acorduri potrivit cărora statul moldav va avea posibilitatea să acceseze importante fonduri financiare.
Remarcăm însă că în provincie, exact în ziua de 30 noiembrie, deputaÈ›ii Adunării Populare a Gagauz Eri, votau pentru iniÈ›ierea unui referendum pe problema aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală(Rusia.Belarus,Kazahstan). Coincidență sau nu votul oficialilor găgăuzi avea loc în acelaÈ™i timp în care la Palatului NaÈ›ional, premierul Filat îl asigura pe înaltul oficial european Jose Manuel Barroso, că Republica Moldova îÈ™i va menÈ›ine viteza de apropiere către structurile europene.
Potrivit instituÈ›iilor media, referendumul local ar trebui săse desfăşoare în data de 3 februarie 2013. Alegătorii din Găgăuzia vor fi întrebaÅ£i dacă sunt de acord ca Republica Moldova să adere la Uniunea VamalăRusia, Belarus, Kazahstan. DeputaÈ›iidin Adunarea Populară susÅ£in că intenÅ£ionează să aducă la cunoÅŸtinÅ£a autorităţilor poziÅ£ia poporului găgăuz.
Desfășurarea unui referendum local în regiunea autonomă,cu un rezultat pozitiv referitor la aderarea statului moldav la Uniunea Vamală,ar putea duce la apariÈ›ia unui semnificativ potenÈ›ial separatist în regiune.Unanimitatea votului din Adunarea Populară, unde împreună cu grupul puÈ›in numeros al comuniÈ™tilor găgăuzi au votat È™i majoritatea deputaÈ›ilor independenÈ›i tutelaÈ›i de PreÈ™edintele Adunării Populare de la Comrat, Dumitru Constantinov, ne face să credem că vechile idei ale lui Stepan Topal nu au dispărut È™i că adepÈ›ii din Gagauz Halkî („poporul găgăuz”) deÈ™i sunt prezenÈ›i în diferite formaÈ›iuni politice, se pot regrupa.
Amintim că în decembrie 1990 miÈ™carea separatistă Gagauz Halkî cu sprijinul tacit al autorităților sovietice centrale din Moscova, au proclamat în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga È™i VulcăneÈ™ti ale fostei RSS MoldoveneÈ™ti,aÈ™a-numita Republica Găgăuză. (Cam asa cum se incercase si cu…aparitia artificiala a Regiunii Autonome Maghiare in Romania! n.n.).
Dupa patru ani, Parlamentul Republicii Moldova… cu susÈ›inerea "impaciuitorista" a Consiliului Europei , a acceptat recunoastera autonomiei teritoriale a găgăuzilor.Nefericita optiune de atunci, se intoarece azi impotriva Europei. Pentru ca in anul 1995, ca urmare a unui referendum zonal, au fost stabilite si " hotare" ale noii regiuni autonome.
Iar autonomia Găgăuziei a fost garantată si in ConstituÈ›ia Republicii Moldova , dupa Actul găgăuzilor de autonomie din 1994. Adica in cazul în care Republica Moldova va decide să se unească ,inclusiv cu România (azi tara a U.E.!) Găgăuzia ar avea dreptul la auto-determinare.
ApariÈ›ia unui potenÈ›ial separatist în regiunea găgăuză,vine să torpileze toate eforturile guvernării AIE făcute pentru semnarea unui posibil Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. AfirmaÈ›iile făcute de Barroso la ChiÈ™inău referitoare la faptul că pe termen lung diferendul transnistrean nu pune sub semnul întrebării apropierea Republicii Moldova de structurile europene , au dat speranÈ›e È™i celor mai pesimiÈ™ti adepÈ›i ai integrării europene.
Sa speram ca Uniunea Europeană nu va tolera însă o nouă provocare la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. ReapariÈ›ia unui diferend separatist găgăuz dă apă la moara celor care nu îÈ™i doresc o integrare a Moldovei în marea familie europeană È™i vine să permanentizeze prezenÈ›a statului moldav în Comunitatea Statelor Independente È™i în sfera de influență a FederaÈ›iei Ruse.
Ședința legislativului moldovean a adus cu ea parlamentara discordie pe marginea referedumului local din Gagauz Eri. Deputatul fracțiunii PCRM, Irina Vlah, s-a arătat nemulțumit de acuzațiile care se aduc conducerii de la Comrat.
Deputatul comunist a declarat în plenul Parlamentului de la ChiÈ™inău că autoritățile centrale fac presiuni asupra unor deputaÈ›i din Adunarea Populară a Gagauz Eri, aceÈ™tia fiind impuÈ™i să nu voteze susÈ›inerea unui referendum pe problema aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Vlah a sugerat deputaÈ›ilor de la ChiÈ™inău că nu ar fi corect să se implice în problemele interne ale administraÈ›iei de la Comrat. (Sa fie oare Gagauzia,un fel de stat in stat, in cadrul Republicii Moldova? Asa se vede din dreapta Prutului, unde in Ardeal exista aceleasi "deziderate" privind asa-zisul TINUT SECUIESC! n.n.)
În replică, preÈ™edintele Parlamentului, Marian Lupu a spus: Îmi pare rău că, pe calea ingerinÈ›ei în afacerile interne ale autonomiei, si sub pretextul încălcării prevederilor È™i normelor ConstituÈ›iei, unii deputaÈ›i încearcă să-È™i promoveze propria agendă politică. Mă refer aici la ideea acestui referendum, care a fost lansată de PCRM în Adunarea Populară. Sunt oare conÈ™tienÈ›i noii aleÈ™i ai Adunării Populare a Gagauz Eri că iniÈ›iativa domniilor lor este una care face posibil un derapaj al statului moldovean de pe drumul său european?"
Da, sunt constienti, pentru ca ASTA sunt pusi sa faca, pentru ca ei ASTA si vor…
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.