Romania, tara unde comunismul s-a privatizat

Romania, tara unde comunismul s-a privatizat

0 133
Fost sef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, doctorul in istorie Marius Oprea spune ca, in opinia sa, Romania este o tara care se afla in mijlocul unui paradox, anume ca este o tara care a condamnat oficial comunismul prin vocea presedintelui sau, dar unde nici macar un comunist sau un securist care a ucis si torturat oameni nevinovati nu a ajuns in boxa acuzatilor dar se bucura si acum din plin de averi, pozitii si privilegii, atat ei, cat si fiii lor: „Un securist tortionar are pensie de 70 de milioane, in timp ce victima sa, un fost detinut politic, abia daca are sapte milioane”.
Istoricul Marius Oprea considera ca un gest precum condamnarea formala, „lozincarda”, „din ratiuni politicianiste”, a comunismului nu a dus decat la autoconvingerea autoritatilor actuale ca sunt anticomuniste, adica a fost un esec.
De la inceput nu am militat pentru condamnarea comunismului, ci a comunistilor. Nu poti aduce in fata instantei o ideologie – fiindca, vorba unui procuror, trebuie sa stii prenumele comunismului, data nasterii si adresa lui pentru a putea fi citat – dar ii poti condamna pe cei care se fac vinovati de crimele in numele lui”. In opinia istoricului, comunismul ar trebui pus pe picior de egalitate cu Holocaustul, iar crimele comise in numele acestei ideologii nu ar trebui prescrise.
Pana in 2010 am facut peste 400 sute de plangeri penale impotriva securistilor si activistilor PCR vinovati de crime. Apoi, lunar, primeam de la Parchetul General raspunsuri cu neinceperea urmaririi penale ori cu suspendarea cercetarilor, pe motiv ca faptele respective s-au prescris. Asa am ajuns sa nu avem nici un securist sau un activist in boxa acuzatilor”, a mai spus Marius Oprea.
Istoricul mai sustine ca in Romania, comunismul – declarat disparut, „s-a privatizat”, iar beneficiarii acestui proces sunt fostii activisti, militieni si securisti, estimati la 10.000, care s-au regrupat rapid in 1990 preschimbandu-se in asa numiti oameni de afaceri.
 
Iulian Rinder

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.