România tot mai… bătrână! Numărul vârstnicilor îl depăşeşte pe cel al tinerilor

România tot mai… bătrână! Numărul vârstnicilor îl depăşeşte pe cel al tinerilor

3 156

O realitate tristă care ne însoțește de câțiva ani – îmbătrânirea populației din România continuă într-un ritm alarmant. Populația rezidentă a depășit 19 milioane de persoane la 1 ianuarie 2024.

Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează.
S-a ajuns la un nivel incredibil,

123,8 persoane vârstnice la fiecare 100 de tineri

Îmbătrânirea populației continuă într-un ritm alarmant, cu un raport de 123,8 persoane vârstnice la fiecare 100 de tineri sub 15 ani, țara noastră confirmă declinul populației din ultimele decenii.
De asemenea, în România există mai multe femei decât bărbați, iar majoritatea locuiește în mediul urban. Astfel, 51,9% din populație trăiește în orașe, iar 51,4% sunt de sex feminin.
„Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul (diferența n.r.) dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 736.000 persoane, în creştere faţă de 669.000 persoane la 1 ianuarie 2023”, potrivit comunicatului celor de la INS.

ONU: populația UE se reduce mai repede decât se aștepta
2024 ar putea marca un punct de cotitură în istoria Uniunii Europene, întrucât populația de 448 de milioane de locuitori a început un declin persisten, marcând o scădere fără precedent pe timp de pace, conform previziunilor ONU.
Anul trecut, Eurostat a estimat că populația va atinge un nivel maxim de 453 de milioane de locuitori în 2026.
Însă cifrele din 2023 au fost sub așteptări, deoarece nașterile din UE au scăzut la niveluri pe care Eurostat nu le prevăzuse pentru încă două decenii, ceea ce sugerează că vârful ar putea fi atins înainte de 2026.
Ceea ce devine clar este faptul că inversiunea demografică a UE, care se anunță de mult timp, pare să vină mai devreme decât au prevăzut experții.
Multe dintre cele 27 de țări membre se confruntă de zeci de ani cu rate de natalitate extrem de scăzute.
Realitatea nu poate fi contrazisă, în prezent, partea cea mai productivă a populației este în scădere, există o presiune suplimentară asupra finanțelor publice, ceea ce are consecințe asupra perspectivelor economice și a poziției geopolitice a blocului comunitar. La această tragică situație se adaugă politica dusă de către Comisia Europeană care a transformat continentul într-o colonie americană, cu o economie în picaj prin obligarea țărilor la aservirea totală față de interesele de răznoi ale acestora în Ucraina. (V.T.)

COMENTARII

  1. Acești bătrânii nu au creat premizele rămânerii tineretului în țară dar nu vă preocupați pensiile lor vor fi plătite de către nepalezi.

    • Nu noi suntem de vina, ci asa-zisii politicieni.
      Va mai amintiti cum striga „chioru”: plecati, plecati, drept pentru care au marit programul la ghiseile pasapoarte.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.