Romania ultimul loc si la energia eoliena

Romania ultimul loc si la energia eoliena

0 301

Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din sud-estul Europei, dar este pe ultimul loc in privinta tehnologiilor de producere existente, potrivit unui studiu recent al Erste Bank. Pentru sectorul de afaceri, energia verde inseamna costuri mai mici si venituri mai mari.
„Eforturile noastre de a relansa economia mondiala se indreapta catre stimularea economiei in directia promovarii energiilor verzi. Romania, ca tara membra UE, aflata la granita cu Ucraina si Serbia si in vecinatatea Marii Negre, are un rol regional semnificativ”, a declarat ambasadorul britanic Robin Barnett, in cadrul unui seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Ambasada britanica la Bucuresti.
Romania are un potential important de resurse regenerabile: hidro, solara, biomasa, geotermala si implicit dezvoltare a tehnologiilor aferente. Insa acest potential nu este suficient exploatat. „Este necesara, mai mult ca oricand, introducerea tuturor stimulentelor permise de legislatia Uniunii Europene in domeniul energiei verzi si al mediului. Astfel, trebuie stimulate prin toate mijloacele legale producerea energiei din surse regenerabile, cresterea eficientei energetice, investitiile in tehnologii nepoluante si managementul eficient al deseurilor. Strategia in domeniul energetic – realista si coerenta – trebuie sa vizeze, de asemenea, stimularea cercetarii-dezvoltarii in acest sector”, a declarat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.
Prin folosirea resurselor regenerabile, scad costurile de operare, cheltuielile directe cu energia, dar si cele de transport si incalzire. Resursele regenerabile sunt o alternativa esentiala la combustibilii fosili. Acestea asigura deja 13% din productia globala de energie si 18% din productia de electricitate la nivel global, iar potentialul de crestere este semnificativ.
Pana in 2020, Romania va creste ponderea surselor regenerabile in consumul national de energie de la nivelul de 17,8% inregistrat in 2005 la 24%. Romania a agreat aceasta tinta ca stat membru al Uniunii Europene. In ansamblu, UE si-a propus ca, pana in 2020, 20% din consumul total de energie sa provina din resurse regenerabile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.