România-Ungaria: „meciul” pe educaţie !?

România-Ungaria: „meciul” pe educaţie !?

0 281
„Nu ştiu dacӑ „meciul” ӑsta e tur-retur, sau se joacӑ numai la noi. Pentru intrarea în miezul problemei,” 
citez câteva rânduri din www.corbiialbi.ro .
„Pe malul stâng al Crişului nefiind nici o școală maghiară, ungurii din Oradea au solicitat primăriei aprobarea înființării unei școli ungurești, botezată după Regele Sigismund de Luxemburg. Clasele maghiare ar fi fost adunate din mai multe școli mixte. Cererea a fost semnată de Asociația Pedagogilor Maghiari din România – forul cel mai competent în tematica învățământului în limba maghiară – și Bisericile Maghiare, alături de UDMR. Cererea nu a fost acceptată, evocându-se o sumedenie de motive, dintre care cea mai zgomotoasă era ”teama de segregare”.
Preluarea secțiilor maghiare din instituțiile școlare Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu şi Ioan Slavici cu scopul de a înființa din acestea o școală cu predare în limba maghiară de sine stătătoare ar fi fost o rezolvare pentru copiii maghiari din partea stângă a Crișului Repede”.
… şi de aici au apӑrut controversele, luӑrile de poziţie, suspinele, indignӑrile, resemnӑrile, injuriile, trimiterea în Ungaria (…”Mergeți în Ungaria și faceți-vă acolo clase deștepților… Postat 08 Noiembrie 2018, 22:51 de firtatraian”).
Doamnelor, domnişoarelor, domnilor, …sӑ încercӑm sӑ gândim cu mintea (cât mai) limpede.
1. Nu ştiu cum aceasta (strӑ)mutare a copiilor care învaţӑ în limba maghiarӑ din mai multe şcoli din Oradea într-una singurӑ cu predare doar în maghiarӑ ar fi fost o rezolvare. Despre ce rezolvare e vorba? Înţeleg cӑ şi acum, în şcolile orӑdene copiii maghiari pot învӑţa exclusiv în limba lor maternӑ.
2. Dacӑ se separӑ de la vârsta copilӑriei sau a adolescenţei românii de unguri, înseamnӑ câ trebuie sӑ ne pregӑtim de un „meci” între cele douӑ etnii pentru cel puţin încӑ o generaţie de-acum încolo.
Nu credeţi, stimaţi cititori… cӑ e mai bine ca Ildikó din clasa a VI-a şi Vasile din clasa a VIII-a sӑ comunice în pauzӑ, sӑ-şi împrumute un creion, un pix şi apoi sӑ meargӑ fiecare la clasa lui, fiecare în universul sӑu educaţional, cu limba sa maternӑ ca limbӑ de predare?
Când se pot forma cele mai sincere prietenii, dacӑ nu în perioada şcolarӑ? A zis cineva cӑ e obligatorie limba românӑ la toate clasele şcolilor orӑdene? Dacӑ pânӑ acum s-au putut înţelege bine copiii din cele douӑ etnii, de ce vor neapӑrat oamenii mari sӑ-i despartӑ? Doar pentru a justifica activitatea desfӑşuratӑ de „Asociația Pedagogilor Maghiari din România – forul cel mai competent în tematica învățământului în limba maghiară – și Bisericile Maghiare, alături de UDMR” ?
3. La şcolile menţionate,daca nu este, nu se poate pune şi (câte) un director maghiar?
Cui stricӑ dacӑ pedagogii aparţinând celor douӑ naţionalitӑţi ar împӑrţi aceeaşi cancelarie? 
4. Asociaţia „Corbii albi”, prin bibliotecile sale cu scriitori români şi maghiari, face eforturi demne de toatӑ aprecierea pentru a ne cunoaşte mai bine unii altora o parte din culturӑ şi – de ce nu? – pe noi înşine.
Sӑ nu uitӑm cӑ suntem cu toţii oameni care au aceleşi aspiraţii, necazuri şi bucurii, lacrimi de fericire sau de întristare, care doresc sӑ trӑiascӑ în bunӑ armonie cu cei de lângӑ noi.
Atunci de ce vrei sӑ încurajezi separarea copiilor unora de copiii altora, stimatӑ Asociaţie „Corbii albi”, asociaţie din care – cu mândrie spun asta! – fac şi eu parte?
5. „Prietenia este o limbă pe care surzii o aud şi orbii o pot citi”– spunea Mark Twain. Nu credeţi cӑ un loc bun pentru a o întâlni e curtea şcolii?
de Horia Picu – Sighetu Marmației

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.