Romania va importa fructe si legume din Republica Moldova

Romania va importa fructe si legume din Republica Moldova

0 288

Romania va importa din Republica Moldova produse din domeniul horticol precum mere, struguri de masa, ceapa sau usturoila Iasi, a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. La finalul unei intrevederi de doua ore, tinuta in spatele usilor inchise de la Prefectura Iasi, oficialul roman a subliniat deschiderea pietelor romanesti pentru produse din Republica Moldova precum mere, struguri, ceapa sau usturoiul, produse care in prezent sunt importate din tari precum Polonia, Egipt sau China, desi problema Romaniei este faptul ca nu are depozite pentru legume fructe.
„Ne intereseaza sa importam anumite produse, in domeniul horticol, pe care le importam din terte tari din afara UE sau din UE, dar pe care le gasim din abundenta in Republica Moldova. Putem discuta despre ceapa, usturoi, de mere sau alte fructe pe care le aducem din alte tari, din Polonia in special daca vorbim de mere. Republica Moldova este mare cultivator de multe produse horticole pe care e pacat sa nu le valorificam din toate puncte de vedere”, a declarat presei secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, urma intrevederii de la Prefectura Iasi cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Valeriu Cosariuc.
Oficialul roman a recunoscut ca in cadrul intalnirii de la Iasi s-au purtat discutii ce au vizat barierele legislative si financiare existente in domeniul comertului intre Romania si R Moldova intrucat statul vecin este extracomunitar.
„Noi fiind tara a Uniunii Europene sunt niste bariere legislative, iar din punct de vedere financiar sunt costuri mai mari. Trebuie sa vedem ce putem face. Este un prim pas, un prim acord. (…) E o chestiune falsa sa spunem ca Republica Moldova va deveni un component pe piata din Romania. Nici pe departe”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii. Radulescu a exemplificat ca in prezent productia de mere de pe piata romaneasca este de 35-40% din necesar intrucat s-a investit foarte putin in astfel de culturi si nici nu au fost programe care sa mobilizeze fermierii sa faca astfel de investitii. La discutiile de la Iasi au fost prezenti si reprezentanti ai marilor retaileri de pe piata romaneasca, precum Metro, Selgros, Carrefour.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.