Romania va incasa mai mult din redevente!

Romania va incasa mai mult din redevente!

0 211
"Vrem sa colectam din redevente mai mult decat incasam acum pentru ca suntem in situatia de a colecta cel mai putin din UE la acest capitol. In acelasi timp, nu vrem sa punem un nivel prea ridicat al redeventelor care i-ar impiedica pe operatorii economici sa se dezvolte sau sa investeasca. Discutam cu operatorii de pe fiecare  domeniu urmand sa stabilim un nivel optim, in care sa fie avantajat si Statul dar si operatorii economici. Pana la finele anului sa adoptam noua legislatie privind redeventele", a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat HotNews.ro.
​"Acest subiect- legea privind redeventele- este asumata si in acordurile anterioare. Noi suntem acum in faza in care am infiintat un comitet ministerial format din reprezentanti ai MFP, ai Ministerului Economiei, ai ANRM in care analizam legislatia. ANRM a comandat un studiu comparativ privind reveventele in intreaga lume", a mai punctat Chitoiu. Redeventele pentru gazele naturale vor fi recalculate si vor fi diferite in functie de provenienta (gaze conventionale, gaze de sist sau gaze din Marea Neagra), confirmase anterior ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita.
Cum va fi facuta diferentierea? "In functie de modul de exploatare a gazelor, unde este mai greu, ce costuri implica", spune Nita, care anunta ca isi doreste implicarea puternica a statului roman, prin companiile pe care le controleaza, in exploatarea gazelor naturale: "Nu ar trebui sa existe vreo companie straina care vine in Romania si sa nu-si ia asociat partenerul roman", a mai explicat Nita. Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.