Romanian Career Day 2010 la Stuttgart

Romanian Career Day 2010 la Stuttgart

0 224

Romania traieste in doua lumi paralele: una a marilor orase in dezvoltare si cealalta a comunitatilor rurale uitate in alt veac. Absolventii facultatilor din Romania sunt toba de carte, insa habar n-au cum sa-si valorifice potentialul teoretic, in practica profesionala.
Politicienii romani, guvernantii si administratiile locale rareori ajung la consens in proiecte de anvergura, scapand astfel, printre degete, importante fonduri europene. Acestea sunt trei mari concluzii exprimate de nemti la Romanian Career Day de la Stuttgart, un eveniment organizat pentru romanii in cautare de job-uri in Germania, dar nu numai.
Romanian Career Center (RCC) este noul departament al Forumului Romano-German din Stuttgart . Obiectivul acestui departament este „contributia activa la crearea si intensificarea legaturilor dintre Germania si Romania, pe plan economic, cultural, de inlesnire a unor contacte cu scop informativ sau care duc in final la idei de business bilaterale si chiar angajari de personal”.
„Echipa Romanian Career Centre reprezinta un cadru transparent pentru comunicarea germano-romana, iar departamentul, prin intermediul acestui eveniment, ofera modalitati substantiale in vederea atingerii scopurilor urmarite de catre participanti, fie ca acestia sunt in cautarea unor oportunitati de afaceri, oferte de joburi sau de practica, fie ca doresc sa isi largeasca orizontul si profilul competentelor personale”.
O noua platforma de comunicare este pusa la dispozitia celor interesati
In tarile din sud-estul Europei, chiar si in Romania, coexista doua lumi diferite: pe de o parte minunatele conferinte, cu cine urmate de programe culturale minunate, unde se vorbeste de extinderea infrastructurii. La tara, in sate si mai micile comunitati umane insa, e o nevoie acuta de spitale, scoli, infrastructuri sociale.
Romanian Career Day 2010 nu este singurul eveniment mixt, romano-german, la care s–au auzit pareri explicite despre modul in care Romania pierde, prin neaccesarea unor fonduri europene. O serie de specialisti, bancheri si politicieni din landul Baden-Württemberg, se intreaba cu ce ar putea ajuta, pe „contrasens“. Ei vin cu pareri si cu sfaturi.

Ce poate face Romania si trebuie s-o faca, este solicitarea fondurilor europene>b?
O gramada de bani se pierd, pentru ca nu sunt depuse proiecte. Si se constata ca exista pareri divergente la nivel politic, sau intre guvern si administratiile locale. Nu se poate ajunge la o intelegere. Si fiindca acestia nu se inteleg, se fac praf multi bani.
Uneori, impresia este ca perspectivele politice diferite din Romania, sau diferendele dintre un primar si un ministru asupra unui proiect si faptul ca nu se ajunge la un consens, duc la intarzieri.
Depunerea de cereri pentru proiecte pe bani europeni e adesea o chestiune dificila. Experti din Romania si din Baden-Württemberg ar putea constitui un grup de lucru, sau ar putea pur si simplu face un schimb de experienta, in directia conceperii de proiecte si a depunerii cererilor de finantare din bani europeni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.