Romanii: 2010 va fi mai prost decat 2009!
Un sondaj efectuat la cererea Comisiei Europene releva faptul ca somajul, inflatia si situatia economica sunt cele mai mari teme de ingrijorare ale populatiei din UE
Romanii se dovedesc cei mai pesimisti europeni. In contrast cu populatia celor 27 de state membre UE, concetatenii nostri se asteapta ca anul 2010 sa fie mai prost ca 2009 in ceea ce priveste viata in general, situatia economica interna, situatia financiara a gospodariei, precum si locurile de munca. Aceasta este una dintre concluziile Eurobarometrului realizat in statele membre UE, la solicitarea Comisiei Europene in perioada octombrie-noiembrie anul trecut. In schimb, cetatenii restului tarilor membre cred ca acest an va fi mai bun decat anul trecut in privinta situatiei economice a tarii lor si a locurilor de munca. De asemenea, respondentii din celelalte tari europene cred ca noul an va fi similar cu 2009 in privinta vietii in general si a situatiei financiare personale.
Romanii mai nemultumiti de viata decat media europeana
Mai putin de jumatate dintre romani (47%) sunt multumiti cu viata pe care o duc in prezent, in timp ce media europeana este de 78%. La noi, sondajul a scos in evidenta faptul ca barbatii sunt mai multumiti decat femeile de viata lor. Astfel, 50% dintre barbati – comparativ cu 44% dintre femei – se declara satisfacuti de traiul lor.
Romania se incadreaza in grupul tarilor din sud-estul UE cu nivel mai redus de satisfactie in ce priveste viata, alaturi de Bulgaria (38%), Ungaria (42%), Grecia (58%), Croatia (63%). Acestora li se adauga doua tari baltice – Lituania si Letonia si, ca o exceptie la restul tarilor din vestul UE, Portugalia.
Romanii se tem de inflatie, bulgarii de crime
Sondajul a analizat si cele mai mari ingrijorari ale cetatenilor europeni. In top stau somajul, situatia economica, inflatia, criminalitatea si sistemul de sanatate. De altfel, in perioada octombrie-noiembrie anul trecut, aproape jumatate dintre europeni considera somajul ca fiind cea mai importanta dificultate a natiunii lor, in timp ce preocuparile referitoare la situatia economica au scazut usor. „Aceste constatari vin sa confirme perceptia ca va exista un interval intre revenirea economica si momentul in care piata muncii isi va reveni, de asemenea”, se arata in studiu.
Crima este cel mai frecvent amintita ca preocupare in raspunsurile date de locuitorii din Danemarca, Cipru, Bulgaria si Marea Britanie. De somaj se tem si germanii, care au precizat acest fapt ca fiind una dintre cele mai mari temeri ale lor, urmata de problema situatiei financiare. In schimb, maltezii si romanii au recunoscut ca se tem cel mai mult de inflatie. Imigratia nu este una dintre marile ingrijorari ale populatiei din UE, insa acest fenomen apare ca o ingrijorare in raspunsurile celor din Malta.
Sistemul de sanatate da fiori in special finlandezilor, unde aceasta problema este mentionata pe locul doi, dupa cea a somajului. La polul opus se afla subiectele care creeaza mult mai putine temeri in randul cetatenilor Uniunii Europene, precum terorismul – cu exceptia Maltei, unde exista ingrijorari mari in aceasta privinta – si afacerile externe.
Se asteapta sustinere pentru micile afaceri
Ca solutii de iesire din criza adoptate la nivel european, romanii prefera mai degraba politicile de sustinere a companiilor mici si mijlocii, precum si investitiile in infrastructura si educatie.
Media europeana indica o modificare a ordinii prioritatilor prin includerea masurilor de protectie sociala. Astfel, la nivelul celor 27 de state membre, ordinea politicilor prioritare pentru iesirea din criza sunt sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, investitiile in educatie, sprijinul acordat somerilor si persoanelor sarace.
Creste speranta in guverne
Perceptia ca guvernele nationale sunt cele mai in masura institutii de a lua masuri efective pentru iesirea din criza variaza intre doar 6% in cazul cehilor, la 39% in Malta.
Circa 40% dintre romani au raspuns ca au incredere in guvern din acest punct de vedere.