Romanii ar lucra ORIUNDE in lume

Romanii ar lucra ORIUNDE in lume

0 217

Romanul este dispus sa se mute dintr-un oras in altul, dintr-o tara in alta, daca serviciul ii cere acest lucru.
Conform statisticilor, aproximativ 80% dintre angajatii romani sunt dispusi sa se mute pentru un loc de munca, in timp ce 41% dintre acestia ar fi dispusi faca acest lucru permanent.
In acelasi timp, mai mult de o treime dintre angajati s-ar muta oriunde in lume daca ar obtine jobul dorit.
Principalele motive pentru care angajatii sunt dispusi la relocare sunt dorinta de a castiga mai mult si sansa de a avansa in cariera.
Pentru 20-50% in plus la salariu si un pachet de beneficii in care intra eventual o locuinta si o asigurare de viata, alaturi de clasicele telefon mobil, laptop si automobil, multi romani sunt dispusi sa-si paraseasca orasul sau tara.
Relocarea angajatilor din orasul de resedinta este o tendinta din ce in ce mai evidenta si pe piata romaneasca.
Exista o tendinta clara de convergenta catre obiceiurile din tarile mai dezvoltate, datorita efervescentei din anumite ramuri economice – industria financiar-bancara, comertul, constructiile, pentru a da numai cateva exemple – care a dus deja la o criza in piata fortei de munca in diferite regiuni din tara.
Ofertele pentru relocare mai cuprind insa si alte elemente de atractie, in afara de cresterile salariale si, eventual, o avansare „in grad“.
Tendinta cea mai puternica este urmatoarea: romanii prefera acum mai degraba sa se mute cu slujba in strainatate decat in granitele tarii.
Migratia romanilor la munca in strainatate a luat amploare mai cu seama in ultimii cinci ani, cand numarul celor ce au mizat pe cartea slujbelor in strainatate a crescut de peste cinci ori fata de perioada 1996-2001 si de peste zece ori fata de intervalul 1990-1995.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.