Romanii au sarbatorit Floriile si Sfantul Gheorghe
Crestinii ortodocsi au celebrat duminica, cu o saptamana inainte de Paste, Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor, zi care deschide seria comemorarii evenimentelor din Saptamana Mare. Este sarbatoarea care anunta Pastele si are loc, intotdeauna, cu o saptamana inainte de Inviere, la toate marile culte crestine.
Deoarece anul acesta, ziua de sarbatorire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, cade chiar in Saptamana Patimilor, Biserica Ortodoxa Romana a decis ca aceasta sa fie sarbatorita in Duminica Floriilor.
Crestin-ortodocsii romani si-au impodobit icoanele, usile si ferestrele caselor cu ramuri de salcie sfintite, in amintirea ramurilor de finic si de maslin cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
Credinciosii care au respectat Postul Pastelui, au avut duminica dezlegare la peste. Tot de azi, insa, nu se mai mananca urzici.
Sarbatoarea Floriilor marcheaza si ultimul prilej de bucurie dinaintea Saptamanii Patimilor. Incepand de luni, credinciosii ortodocsi se pregatesc spiritual pentru Inviere, printr-un post mai aspru si rugaciuni mai dese.
5% din populatia tarii poarta numele Gheorghe
In judetul Brasov, din datele furnizate de directorul Directiei Judetene Comunitare de Evidenta a Persoanelor Brasov, Gabriela Ungureanu, exista 21.392 femei si 16.815 barbati ce poarta nume de floare, iar in municipiu resedinta de judet figureaza 11.141 femei si 9.522 barbati, care isi sarbatoresc ziua de Florii. Cel mai frecvent nume regasit pe lista sarbatoritilor este cel cu numele Viorica/Viorela 6.501 femei si in randul barbatilor cei ce poarta numele Florin/Florinel 10.516,
Numarul celor botezati cu prenume derivate din numele Sfantului Gheorghe depaseste la nivel national un milion. Statisticile arata ca un milion o suta doua zeci si cinci de romani, adica 5% din populatia tarii poarta numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia.
L.M.