Romanii defavorizati in fata minoritatilor
Legile din Romania cu privire la minoritati le acorda acestora prea multe drepturi, cred 35% dintre respondentii unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in timp ce 33% cred ca se acorda acestora prea putine drepturi, iar 22% cate drepturi trebuie.
Potrivit sondajului realizat de IRES in perioada 31 august – 1 septembrie, la intrebarea „In Romania romii sunt mai degraba favorizati sau defavorizati in obtinerea unui loc de munca?”, 68% dintre cei chestionati au raspuns defavorizati, 18% favorizati si 14% nu au raspuns.
In ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate, conform cercetarii IRES, romii sunt mai degraba defavorizati (47% ), 34% dintre raspunsuri fiind mai degraba favorizati. 19% nu au raspuns la aceasta intrebare.
55% dintre cei chestionati cred ca romii sunt mai degraba defavorizati in obtinerea unui credit, in timp ce 16% considera ca sunt favorizati. 29% nu au raspuns la aceasta intrebare.
Potrivit cercetarii IRES, romii sunt mai degraba defavorizati in obtinerea unei locuinte – 57% si mai degraba favorizati – 21% dintre respondenti. 22% nu au raspuns.
Referitor la reprezentarea politica la nivel national si local, 46% dintre cei chestionati cred ca in Romania romii sunt mai degraba defavorizati, 33% favorizati. Nu au raspuns la aceasta intrebare 20%.
42% dintre subiectii sondajului spun ca ar fi total de acord ca un rom/romii sa se stabileasca in localitatea lor, 25% sunt partial de acord, 10% – dezacord partial, 22% dezacord total, 2% nu au raspuns.
Folosirea cuvantului „tigan” nu este jignitoare pentru romi in opinia a 66% dintre cei chestionati, in timp ce 30% considera ca da, iar 4% nu au raspuns.
Potrivit sondajului, o persoana este identificata ca fiind rom/tigan dupa vocabular si accent (85%), dupa obiceiuri, comportament (84%), dupa limba vorbita (77%), dupa aspect/fizionomie (74%), culoarea pielii (62%), imbracaminte (62%).
Sondajul IRES a fost realizat pe un esantion de 1.231 indivizi de 18 ani si peste, reprezentativ la nivel national si are o eroare maxima tolerata de ± 2,8%. Ancheta de teren s-a desfasurat in perioada 31 august-1 septembrie, pe baza unor interviuri prin metoda CATI fieldswork.