Romanii, pe locul 2 la imigrantie
Romania se afla pe locul al doilea printre tarile de provenienta a imigrantilor in cele 24 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in 2009. In acel an, 255.000 de romani au imigrat in tari OCDE, potrivit raportului asupra migratiei prezentat marti la Paris de secretarul general al OCDE, Angel Gurria, si de comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, scrie cotidianul austriac Die Presse in editia de miercuri.
Din totalul de 4,3 milioane de imigranti, cei mai numerosi au fost chinezii – 468.000, dupa romani plasandu-se indienii – 226.000, polonezii – 204.000 si mexicanii – 180.000. Comparativ cu 2008, cand se consemnase deja o scadere de 5%, numarul imigrantilor s-a redus cu inca sapte procente. Data fiind insa amploarea crizei economice globale din 2008, aceasta scadere este surprinzator de mica, a estimat Angel Gurria. „Migratia va creste din nou. Globalizarea si imbatranirea demografica fac din aceasta o certitudine”, a explicat secretarul general al OCDE. Potrivit datelor preliminare ale organizatiei, nu va fi insa cazul anului 2010.
Mai putin surprinzatoare pe fondul crizei este reducerea migratiei in scop de munca, in timp ce scaderea a fost mai mica in cazul migratiei umanitare si pentru reintregire familiala. Foarte mult, cu 22%, a scazut asa-numita „migratia libera”, din interiorul spatiului economic european.
Pe de alta parte, in pofida recesiunii, numarul studentilor straini a crescut in statele OCDE, cifrandu-se in 2008 la 2,3 milioane, dintre care 20% chinezi. OCDE sugereaza statelor membre sa pastreze cat mai multi dintre acesti studenti dupa absolvire. In medie, unul din patru absolventi straini se stabileste in tara in care si-a finalizat studiile. AGERPRES