Romanii si platile prin card (2)

Romanii si platile prin card (2)

0 134

Romanii fac in medie o plata la comercianti prin card o data la doua luni, ponderea achitarilor prin card in totalul tranzactiilor cu aceste intrumente crescand in 2009 cu 2 puncte, la 13%, a declarat, marti, directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu.
Cretu a precizat ca, in medie, un roman face 6,2 tranzactii de plata prin card pe an.
„Proportia platilor prin card in totalul tranzactiilor prin card a ajuns la 13%, in crestere cu doua puncte procentuale comparativ cu anul trecut. Pentru 210, estimam ca in Romania ritmul de crestere se va imbunatati, dar va fi in continuare sub avansul inregistrat pana in 2008, de 3-4 puncte procentuale, in contextul in care si criza a avut un impact asupra pietei de profil”, a afirmat Cretu, la o intalnire cu presa.
El a precizat ca proportia platilor prin card in totalul tranzactiilor prin card era in 2008 sub 12%.
Cretu a reiterat ca principala problema pentru industria cardurilor nu este criza economica prin care trece Romania, ci mentalitatea oamenilor, care prefera in continuare numerarul.
„In conditii de criza putem observa ca plata medie cu cardul a scazut de la 50 de euro in 2008 la sub 40 de euro in acest an. Cand scade atat de puternic valoarea medie tranzactata, te uiti la numarul de plati, care a continuat sa creasca. Astfel, si valoarea totala a tranzactiilor a continuat sa creasca”, a spus Cretu.
Potrivit acestuia, cardul de debit a fost cel mai rezistent la criza, iar numarul de tranzactii la POS-uri prin aceste instrumente a continuat sa inregistreze cea mai mare crestere.
„Pe de alta parte, tranzactiile prin cardurile de credit au scazut. De asemenea, in trimestrul al doilea au disparut peste 500.000 de carduri de credit comparativ cu primele trei luni ale acestui an”, a continuat oficialul Visa Europe.
Cretu considera ca nu exista o singura cauza pentru aceasta evolutie a numarului de carduri de credit si nu se poate spune ca aceste produse s-au redus pentru ca lumea nu a mai putut sa plateasca.
„Au disparut cardurile de credit vechi, mai exact se poate spune ca partial a fost o curatare. Daca o banca are carduri in sistem, atunci institutia plateste pentru a le tine in mentenanta. Pe de alta parte, s-au vandut si mai putine carduri inactive”, a spus oficialul Visa.
Cretu a mentionat ca, la finele lunii septembrie, erau 2,2 milioane de carduri de credit si 10,5 -10,6 milioane de carduri de debit.
El a mentionat printre bancile care pot oferi acceptarea platilor cu cardul si a celor online BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus, OTP Bank, ING, Alpha Bank, Raiffeisen, Banca Italo-Romena si Millennium.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.