Romanii stau prost cu limbile straine
Un sondaj Eurostat publicat vineri arata ca cei mai putini adulti care stiu o limba straina in randul tarilor din Uniunea Europeana se gasesc in Romania, unde doar 4,9% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani considerau in anul 2007 ca au un nivel „bun” de stapanire a limbii engleze, fata de media UE de 15,9%.
De asemenea, 5,2% dintre romani isi evaluau cunostintele la nivelul profesionist, media UE fiind de 13,3%, si 14,3% la nivel de baza, fata de media de 29,6%.
30% dintre adultii europeni afirma ca stapanesc foarte bine sau bine o limba straina. Cunostintele de limbi straine difera foarte mult de la o tara la alta, pe locul 1 situandu-se Letonia, unde 55% dintre adulti spun ca stapanesc foarte bine o limba straina, urmata de Slovenia (45%) si Slovacia (44%). Pe ultimele locuri, cu cote sub 10%, se situeaza Franta, Romania, Ungaria, Italia, Polonia, Bulgaria, Marea Britanie si Cehia.
Cele mai mari proportii ale persoanelor care spun ca stiu bine o limba straina se regasesc in Suedia (40%), Estonia si Slovenia (cate 33%), Finlanda si Cipru (ambele 32%). Rate sub 10% se intalnesc in Romania, Ungaria si Bulgaria.
Datele au fost publicate cu ocazia Zilei europene a limbilor, celebrata anual in 26 septembrie. Rezultatele publicate de Eurostat reprezinta o autoevaluare a cunostintelor de limbi straine din partea respondentilor care au facut obiectul sondajului.