Romanul intre fericire si nefericire!

Romanul intre fericire si nefericire!

0 290

39,1% dintre romani se considera fericiti, conform studiului National Happiness, dintre care 14,3% dintre romani se declara profund fericiti si  24,8%, fericiti. Din punct de vedere strict demografic, se poate identifica profilul romanului mai degraba nefericit: cu varsta intre 45 si 54 ani, din regiunea de Vest a Romaniei, locuiesite singur in gospodarie (fiind divortat/separat sau vaduv) si nu are copii. Situatia materiala, administratia publica, locul de munca si mediul inconjurator sunt principalele surse de nemultumire ale romanilor.

Cele 12 domenii pe care le cuantifica acest studiu sunt: bunastarea materiala, relatiile personale, educatia, sanatatea, comunitatea, timpul liber, bunastarea mintala, arta si cultura, relatia cu vecinii, mediul inconjurator, munca, guvernarea/administratia publica.

Onestitatea si transparenta administratiei publice (13,8% din populatie multumita) si situatia financiara (16,8% din populatie multumita) , sunt cele doua domeniile care au acumulat procentele cele mai mici in ceea ce priveste gradul de multumire a romanilor.

Tot in zona de nemultumire se incadreaza mediul inconjurator (28,2%) si satisfactia data de munca (31,0%).

Increderea este problema cea mai acuta in ceea ce priveste administratia publica: doar 7,9% din populatie declara ca are incredere in administratia publica locala si 8,1% in administratia publica centrala.

La polul opus, satisfactia data de relatiile personale reuneste procentul cel mai mare din populatie: 51,7%.

Segmentarea populatiei

”Nevoiasii” –  cuantifica 20.3% din populatie si sunt mai degraba singuri/fara partener (necasatorit/ divortat/ separat/ vaduv), cu venit mic pe gospodarie (mai putin de 1400 RON), marimea gospodariei este mai mica de 3 persoane,  cei mai multi avand un singur membru in gospodarie . Ei sunt in mare parte angajati si casnice, cu probabilitate mare de a intarzia platile catre creditori si cand au bani in plus inclina sa-i cheltuiasca pe bunuri materiale. “In cautarea drumului” – cuantifica 20.3% din populatie. Predominant feminin, la extremitatile targetului de varsta, au venituri sub 1400 RON, cei mai multi nu sunt casatoriti, nu au job sau au un job “de nevoie”. Cu toate ca situatia profesionala si materiala actioneaza in detrimentul fericirii, activitatile educationale, de arta si cultura, plus inclinatia catre socializare aduc o usioara contrabalansare.

“Familist” este segmentul de mijloc din punct de vedere al indexului de fericire (54.7 pe scala de la 1 la 100) si reprezinta 17.4% din populatie. Predominant 35 – 44 ani, majoritatea casatoriti, au cea mai numeroasa familie si cel mai probabil 2 sau mai multi copii, au o stare de sanatate buna ce le permite sa isi desfasoare activitatile zilnice relativ usor. Sunt predominant femei ce probabil se afla in concediu de maternitate, poate intr-o pauza mai lunga datorita recesiunii economice sau poate a fost alegerea lor sa fie casnice. Sunt orientate catre crearea unui mediu sanatos si echilibrat pentru familie. Nivelul scazut al venitului (sub 1400 RON) si lipsa realizarilor profesionale (ce actioneaza in detrimentul fericirii) sunt compensate de implinirile pe plan familial.

“Carierist” – cel mai mic segment (13.7% din populatie), are un nivel de fericire peste medie (61.5 pe scala de la 1 la 100) ce este bazat in principal pe realizarile profesionale si castigul financiar. In contextul actual aceste lucruri le ofera statut, prestanta si identitate. Carierist este un segment predominant masculin, in grupa mijlocie de varsta 35-44 ani, cu domiciliul in Bucuresti sau orase mari. Locul de munca i-a ordonat si  familiarizat cu provocarile.  Din acest motiv ei vad o multime de imbunatatiri ce trebuiesc realizate de catre administratia publica in ceea ce priveste mediul inconjurator, cartierul sau vecinatatea, sistemul de sanatate sau educatie. Au o doza de pesimism data de factorii externi lor, ce sunt mentionati mai devreme.

”Impliniti si echilibrati”, segmentul ce cuantifica 32.6% din target.  Provin mai degraba din orase mici, au o famile mai numeroasa decat media, copii, sunt angajati si au venituri de peste 2000 RON.  Locul de munca este important din trei motive: material, al recunoasterii profesionale si al echilibrului cu timpul liber (familia si prietenii sunt extrem de importanti pentru ei).

Au invatat sa se bucure de orice moment si sa evite problemele – ceea ce le ofera echilibru si stabilitate. Stiu ca increderea este un ingredient de baza in viata, de aceea au invatat sa o cultive, sa acorde incredere mediului de afaceri, vecinilor si autoritatilor.

Studiul ”National Happiness” a fost realizat de Novel Research, Arsenoaiei&Matasel si  Strategescu punct ro cu suportul The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory de la  San Francisco State University si a fost efectuat in perioada septembrie – octombrie 2012 pe un esantion national de 1.002 respondenti, populatie urbana activa (18 si 64 de ani).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.