Rosia Montana aduce discordie la varful USL?!

Rosia Montana aduce discordie la varful USL?!

0 212

 

Dincolo de spusele lui Basescu, contrariat de impingerea Proiectului Rosia Montana spre majoritatea USL-ista si de manevra lui Ponta care a pasat decontarea personala in Parlament, ramane vizibil un anumit joc facut pentru a pune exploatarea aurului romanesc sub atentia publica. Poate ca au dreptate cei de la AFP atunci cand spun ca Proiectului Rosia Montana a trezit din adormire pe romani care se regasesc seara de seara la protestele din Piata Universitatii.
 
Proiectul Rosia Montana impins spre transparenta
Presedintele PNL, Crin Antonescu, copresedinte al USL, a afirmat marti ca premierul Victor Ponta ar trebui sa explice cat costa tara noastra daca nu se face proiectul Rosia Montana si cine a angajat statul roman astfel incat sa se ajunga intr-o asemenea situatie, relateaza Agerpres.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca nu va fi o sedinta speciala cu parlamentarii PSD pentru Rosia Montana, iar deputatii si senatorii social-democrati vor vota in cunostinta de cauza dupa ce vad proiectul si ii audiaza pe cei implicati.
Mai mult, disensiunea continua si la nivelul cabinetului, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declarand in Comisia pentru administratie din Senat ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica. "Ca despagubiri ingrozitoare pandesc statul roman: ar trebui sa stim cu totii, opinia publica, despre ce despagubiri este vorba. De unde decurg aceste despagubiri? Ca eu nu am habar. Mie niciodata premierul Ponta nu mi-a spus ce riscam noi, ca despagubiri, statul roman, daca nu executam acest proiect. Pai, daca sunt despagubiri, atunci primul-ministru ar trebui sa fie campionul acestui proiect, venind in Parlament, pledand pentru el si explicand cat ne costa daca nu-l facem si cum am ajuns in situatia asta", a declarat Antonescu, intr-o interventie la Antena 3.
 
Doar omisiune la nivelul conducerii USL? Liderul liberalilor a afirmat ca nu a fost informat cu privire la includerea pe ordinea de zi a Guvernului a proiectului Rosia Montana, ci a aflat acest lucru de la ministrii liberali. "Eu personal nu am fost informat nici macar de aparitia pe ordinea de zi a Guvernului a acestui proiect. Am fost informat de catre ministrii mei, am avut o discutie post factum cu domnul Ponta. Am inteles explicatiile, dar nu s-a spus nimic de despagubiri. Dar de ce trebuie sa platim noi despagubiri? Cine si cand a angajat statul roman in asa fel incat astazi sa nu mai avem putere de decizie in tara noastra si pe resursele noastre, sub amenintarea unor despagubiri? Sa ne spuna! Ca eu sunt convins ca nu domnul Ponta a facut treaba asta", a sustinut Antonescu.
 
Parlamentul va decide exploatarea!
Premierul Victor Ponta a declarat ca nu va fi o sedinta speciala cu parlamentarii PSD pentru Rosia Montana, iar deputatii si senatorii social-democrati vor vota in cunostinta de cauza dupa ce vad proiectul si ii audiaza pe cei implicati, relateaza Agerpres. "Eu le cer colegilor de la PSD sa voteze in cunostinta de cauza. Pana nu vad proiectul de lege si nu audiaza lumea nu au cum sa fie in cunostinta de cauza. E o problema importanta care priveste pe de o parte ingrijorarea si opozitia unei parti din societate, pe de alta parte vorbim insa si de consecintele negative, faptul ca, de exemplu, judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii si despre celelalte consecinte, motiv pentru care toti cei de la PSD vreau sa voteze, cand vor vota pentru sau contra, in cunostinta de cauza si nu pe criterii politice", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea cu deputatii UDMR.  De la nivelul conducerii formatiunii maghiarilor s-a lansat ordinul de a nu se vota Proiectul. Premierul Victor Ponta concluziona marti, ca in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de la Rosia Montana licenta de exploatare nu se va pune in aplicare. El a precizat ca licenta de exploatare exista inca din 1999-2000 si a adaugat ca pierderile calculate de catre companie, evaluari cuprinse in contractul cu RMGC, sunt de pana la 2 miliarde de dolari. ''Exista din 1999-2000 licenta de exploatare. (…) In 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat ca este un gest normal sa finalizez negocierile si sa cer votul Parlamentului. E clar ca nu se va da acest vot. Nu se pune problema sa acceptam suma de 2 miliarde de dolari. Licenta de exploatare in acest caz (n.r. in care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune in aplicare. (…) In Guvern toata lumea si-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politica. Iau act de ea si o respect'', a declarat Ponta.  
De la Mediu se spune ca Proiectul nu e toxic!! Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat in Comisia pentru administratie din Senat ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura, transmite Mediafax. "Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica – n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
 
Piata Universitatii ramane animata seara de seara, formele de protest tot mai diverse par se confirme trezirea romanilor, prezenti la manifestari de protest si in alte orase din tara.
Oare de ce nu s-ar face exploatarea aurului de catre romani doar in folosul lor, cu respectarea conditiilor de mediu si a istoriei multimilienare in domeniul mineritului?
 
Horia D.R.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.