Rosia Montana nu e de VIDEANU

Rosia Montana nu e de VI[N]DEANU

0 162

Acest lucru statea scris, in semn de protest, pe doua bannere care au insotit audierea lui Adriean Videanu.
Doua asemenea afise de protest la adresa ministrului propus la Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a fost amplasat pe holul Parlamentului, in sala unde are loc audierea.
Cativa protestatari ai ONG-urilor de mediu au amplasat ieri in sala unde are loc audierea ministrului Adriean Videanu doua bannere pe care scria, cu verde pe galben, „Rosia Montana nu e de VI[N]DEANU”.
Unul dintre parlamentari l-a intrebat pe presedintele de ºedinta, social-democratul Iulian Iancu, daca protestatarii au aprobare, raspunsul lui fiind ca este la fel de surprins de prezenta acestora, dar ca „sedintele sunt deschise si nu avem nimic de ascuns”.
Ministrul desemnat Adriean Videanu i-a invitat pe protestatari ca, dupa audieri, sa mearga la Ministerul Economiei pentru a discuta cu el. „Sa-i invitam sa ramana aici. Pe urma, i-aº invita la Minister sa stam de vorba. Indolenta sau necunoasterea nu poate fi invocata de nimeni”, a spus Videanu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a fost audiat de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, Comisia pentru Industrii si Servicii – Camera Deputatilor, si Comisia Economica, Industrii si Servicii, Comisia pentru Privatizare si Administrarea activelor statului – Senat.
In data de 18 septembrie, Adriean Videanu declara in cadrul unei intalniri cu presa ca „vrem sa includem in Programul de Guvernare demararea cat mai rapida a proiectului Rosia Montana pentru ca piata aurului favorizeaza asemenea proiecte”.
Ministrul interimar al Economiei a declarat ca vrea ca acesta sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources.
Proiectul minier de la Rosia Montana este unul controversat, contestatarii invocand problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie. Compania Rosia Montana Gold Corporation a anuntat ca va opera o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, de pe care estimeazã o producþie de 300 tone de aur in 16 ani.

Totul pare frumos in teoria lui Videanu, care insa nu tine, sau nu vrea sa tina, cont de potentialele pericole – sunt destule exemple in alte regiuni ale lumii – ecologice.Motivarea cu redresarea si scoaterea tarii din criza cu aurul extras este un basm de proasta calitate, avand in vedere ca primul kil de aur s-ar putea obtine abia peste vreo doi ani. Si atunci ce interese il imping pe Videanu spre Apuseni? Aceleasi care l-au dus si la carierele de marmora?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.