Rosiile – medicament si elixir

Rosiile – medicament si elixir

0 224

Prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri. Maiasii sunt cei dintai care le-au mutat din salbaticie in gradina, transformandu-le in hrana. De la ei, legumele purpurii au migrat si la alte popoare preistorice ale Americii de Sud, raspandindu-se pe intreg continentul. In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul 17, aduse de catre conchistadorii spanioli. In secolul al XIX-lea, au devenit un aliment uzual, pentru ca acum sa dobandeasca o noua celebritate, de data asta nu ca aliment, ci ca medicament. Studiile arata ca sunt eficiente in protejarea organismului de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).
Rosiile mai au si actiune benefica asupra pielii, a parului, a ochilor si a unghiilor.
Rosiile sunt o sursa excelenta de vitamina C, o singura rosie continand peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult. Ele mai contin un procent insemnat de fosfor organic, potasiu, calciu, magneziu, acid oxalic si sulf, substante benefice organismului.

Mai ales pe timp de vara, cand pielea se lupta cu razele neiertatoare ale soarelui, consumul de rosii sau de suc de rosii este excelent pentru frumusete astfel:
-Confera luminozitate pielii. Asta pentru ca sunt o sursa de stralucire si luminozitate, datorita continutului bogat de minerale si vitamina C. Ele sunt de asemenea apreciate pentru capacitatile lor purificatoare, datorita carora inchid porii dilatati si curata tenul gras si acneic
-Lupta cu antioxidantii. Rosiile au proprietati puternic antioxidante, continutul lor de vitamine A, B, C, E, de fier si de saruri minerale luptand eficient cu semnele de imbatranire (primele riduri, pete maronii, deshidratare) si cu factorii de poluare de peste zi (stres, poluare).
-Hidrateaza si regenereaza. Rosiile au si proprietati hidratante, drept pentru care le poti gasi in produse destinate ingrijirii buzelor, pielii si parului. Vitamina A continuta in ele regenereaza, vitamina B favorizeaza reinnoirea celulara, oligo-elementele (fosfor, brom) si mineralele stimuleaza metabolismul celular.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.