Rosul si albastru intre atentie si creativitate

Rosul si albastru intre atentie si creativitate

0 225

Culoarea rosu sporeste atentia la detalii si ajuta la memorare, iar culoarea albastru incurajeaza creativitatea, potrivit unui studiu publicat in editia online a revistei Science.
Aceste constatari se aplica in publicitate, avertismentele inscrise pe ambalajele medicale si, mai ales, in designul birourilor si claselor de studiu, a declarat Rui Juliet Zhu, profesor de marketing in cadrul Universitatii British Columbia din Vancouver (Canada).
Zhu recomanda ca produsele folosite de departamentele de creatie ale companiilor de marketing sa fie albastre, iar sesiunile de brainstorming sa aiba loc in camere cu pereti albastri. Folosirea culorii rosu in publicitate va indemna clientii sa devina mai atenti asupra detaliilor produsului.
In trecut, efectele culorilor asupra performantelor mentale au ramas invaluite in mister, deoarece studiile anterioare, care nu au asociat culorile cu diversele tipuri de activitati, au generat rezultate contradictorii, a declarat Zhu.
Cercetatoarea canadiana a organizat sase teste, la care au participat 600 de studenti care lucrau pe calculatoare ale caror monitoare aveau culorile de fundal setate in nuante de albastru, rosu sau alb (pentru grupul de control).
Studentii au avut performante semnificativ mai bune sau mai proaste, in ceea ce priveste creativitatea sau atentia la detalii, in functie de culoare, a declarat Zhu.
Cercetatoarea canadiana a declarat ca utilizarea rosului poate imbunatati performantele obtinute in timpul activitatilor care necesita vigilenta, deoarece oamenii o asociaza cu semnalele de oprire, cu cele de urgenta, cu ambulantele si cu pericolul.
Albastrul stimuleaza creativitatea, deoarece oamenii il asociaza cu „oceanul, cerul, libertatea, spatiile deschise si cu starea de pace si de liniste”, a explicat Zhu. Un mediu linistit „ii determina pe oameni sa adopte un comportament de explorare si le imbunatateste creativitatea”, a adaugat aceasta.
Reactiile oamenilor in fata culorilor probabil ca nu sunt mostenite. Ele reprezinta „asociatii invatate de-a lungul vietii”, a explicat Zhu.
Cercetatoarea canadiana a avertizat asupra faptului ca la studiu au participat numai voluntari din America de Nord si ca, din acest motiv, aceleasi teste efectuate in alte parti ale planetei ar putea avea rezultate diferite.
„In tare de unde provin, China, rosul este asociat cu prosperitatea, cu averea si cu norocul, deci, acolo as fi obtinut alte rezultate”, a explicat Zhu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.