Rovinieta electronica,
o tichie de margaritar?
Rovinieta electronica un “instrument” modern care permite plata si punerea unui sticker in parbriz si urmarirea electonica a acestuia.
Rovinieta electronica ar putea fi introdusa in primul trimestru din 2010, iar prin acest sistem se va putea verifica daca soferul a achitat sau nu taxa de drum, a declarat luni, la Senat, secretarul de stat in MTI, Marin Anton. Ministerul Transporturilor a anuntat ca din vara acestui an va fi functional sistemul electronic de verificare a rovinietelor. Incepand cu introducerea sistemului de monitorizare a rovinietei, nu va mai fi nevoie de aplicarea unor autocolante. Sistemul va functiona in paralel cu vechea rovinieta cu autocolant.
O rovinieta scumpa si bani risipiti?
Sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control a rovinietei necesita o investitie de 38,45 milioane lei plus TVA, aceasta fiind suportata din bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
„Prin implementarea sistemului la plata rovinietei, numarul masinii va fi introdus intr-o baza de date, iar ulterior, prin intermediul camerelor instalate pe drumurile nationale se va verifica daca rovinieta a fost achitata. Cu banii de pe rovinietele electronice se va reusi strangerea unor bani pentru drumuri. Licitatia a avut loc fiind castigata de o firma dar exista acea perioada de zece zile pentru depunerea contestatiilor” a declarat directorul general al CNADNR, Dorina Tiron.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ofera pana la 93.870.000 lei, fara TVA, echivalent a 22.350.000 euro, pentru achizitionarea unui sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control a rovinietelor.
Licitatie internationala
Data limita pana la care companiile au depus ofertele a fost stabilita pe 2 noiembrie 2009.
Au depus oferte:
• asocierea Novensys Corporation – UTI Systems (35,96 milioane de lei),
• firma Indra Sistemas, (34,35 milioane de lei, fara TVA),
• consortiul Radcom-Elsag Datamat-Informatica Feroviara, (65,65 milioane de lei, fara TVA) lei,
• asocierea Romstrade-Vector-Intel (30,55 milioane de lei) si Asesoft International (36,33 milioane de lei, fara TVA).
Potrivit informatiilor oficiale licitatia a fost atribuita consortiului Novensys – UTI, cu a treia oferta ca suma din cele patru oferte, iar consortiul Romstrade – Vector – Intel va contesta decizia comisiei de licitatie, fiind primi clasati ca oferta.
„Valoarea estimata pentru contractul supus procedurii de achizitie publica este de 38.451.000 lei, echivalent a 9.155.000 euro. Autoritatea contractanta isi rezerva dreptul de a atribui servicii similare (cf art. 25 alin.(1) din OUG nr. 34/2006) pentru o valoare estimata de 55.419.000 lei, fara TVA, echivalent a 13.195.000 euro, rezultand o valoare estimata de 93.870.000 lei, fara TVA, echivalent a 22.350.000 euro”, potrivit unui anunt al CNADNR din septembrie.
Lipsa rovinietei se va observa extrem de rapid
Este bine de stiut ca atunci cand toate rovinietele vor fi inregistrate in baza de date, politistii vor cunoaste care masina are rovinieta valabila, tastand numarul de circulatie al vehiculului. Din ziua in care intra in vigoare, soferii fara rovinieta care trec pe DN1 vor fi demascati inclusiv de camerele de supraveghere.
Secretarul de stat in MTI Marin Anton explica ca va exista un sistem computerizat de urmarire a platii, practic rovinieta inseamna plata taxei de drum pentru autovehicule. Urmarirea electonica ramane un mod modern si civilizat si va fi la fel cum se face in tarile Uniunii Europene.
Secretarul de stat omite sa spuna ca in Europa se plateste pentru autostrazi nu pentru gropi ca in Romania. Deasemeni cu banii care se dau in acest pe Rovinieta electonica se putea repera jumatate din drumurile comunale. Asa ca pentru drumurile din Romania Rovinieta electronica ramane o tichie de margaritar?