Rromii brasoveni sunt expulzati din Covasna
Situatia rromilor a fost, este si va fi una delicata pentru autoritatile din Romania si, mai nou, pentru cele de peste hotare (vezi criza italiana), de aceea fiecare consiliu sau primarie locala trebuie sa incerce sa se descurce cum considera.
Integrarea rromilor in societate este ceva destul de greu de realizat, cu atat mai mult cu cat, bunavointa lipseste de ambele parti.
Si apropo de bunavointa, se pare ca autoritatile isi paseaza responsabilitatea ca pe o minge de ping pong pe care o dau cand de-o parte cand de cealalta a malului.
Pentru a fi mai expliciti, iata despre ce este vorba: autoritatile din Covasna si Brasov au convenit sa schimbe cursul unui parau. Motivul? „Stramutarea cu acte in regula” a unei comunitati de rromi ce numara aproximativ 600 de capete din Covasna in Brasov. Paraul Corlat va fi deviat un kilometru, pe langa satul Arini – colonia ridicata ilegal pentru a-i reintegra pe rromi in judetul Brasov.
Aproximativ 130 de familii de rromi si-au construit ilegal satul chiar pe granita celor doua judete, despartite de parau, dupa cum informeaza ziarul Adevarul.
“Corlatul e secat, rromii au crezut ca e drum asa ca s-au dus pe malul celalalt si si-au facut case”, a explicat prefectul Brasovului, Emil Nita.
Autoritatile locale din Covasna au refuzat sa le faca acte, asa ca locuitorii satului Arini, comuna Belini, judetul Covasna, au ramas cu buletine eliberate de serviciul de evidenta populatiei din Maierus – Brasov . Multi ar crede ca rromii nu sunt prea interesati sa obtina „buletinele”, cu atat mai mult cu cat se stie faptul ca acestia isi inregistreaza plozii mult mai tarziu decat prevede legea, uneori uitand sa semnaleze existenta lor in analele societatii.
Totusi, faptul ca judetul Covasna nu vrea sa-i adopte ii obliga pe acestia sa mearga la Maierus pentru a lua ajutoarele sociale sau pentru a-si trimite copiii la scoala.
”Frate, frate, dar hotaru-i pe bani!” Autoritatile din Belin, localitatea convasneana vitrega, nu vor nici in ruptul capului sa elibereze autorizatii de constructii pentru casele ridicate de tigani, ba, mai mult, cer pentru terenul ocupat de rromi altul, liber de sarcini, de la Brasov.
“Prin secarea paraului Corlat si devierea cursului de apa, se modifica granita naturala dintre cele doua judete si astfel se rezolva problema, iar toate casele ajung pe teritoriul Brasovului”, sustine prefectul Gyorgy Ervin.
De proiect se va ocupa Serviciul de Exploatare si Gospodarirea Apelor. SEGA va suporta si costurile lucrarilor, care au fost evaluate la un milion de lei.
Conflictul intre cele doua etnii se manifesta pe plan local de peste patru ani. Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ca nu este de acord cu intrarea in legalitate a rromilor pe motiv ca „se strica balanta etnica”.
Neintelegerile dintre maghiari si rromi au escaladat in august 2007, la nici sapte kilometri de Arini, la Apata, cand, cinci cetateni de etnie rroma au incercat sa fure din recoltele maghiarilor, motiv pentru care a fost declansat un razboi civil local.