Rubrica de pierderi
Regasirea identitatii la PSD?
Este vorba de PSD, care, dupa fiecare esec in niste alegeri, isi cauta si se straduieste, cel putin in declaratii, sa-si regaseasca identitatea, acea identitate de partid de stanga, stand langa masele largi, intr-o taverna mohorata, si strigand dupa dreptate sociala.
Asa si acum, Cristian Diaconescu afirma, la un post TV central, ca PSD trebuie sa-si regaseasca identitatea ca sa poata face opozitie, cu toate ca acea taverna mohorata eminesciana nu prea seamana cu sediul din Kiseleff.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, afirma ca PSD trebuie sa-si faca repede o analiza pentru a redeveni un partid de stanga, pentru recastigarea identitatii si pentru a putea face o opozitie polemica.
Cristian Diaconescu si-a aratat increderea ca in PSD exista oameni capabili si ca trebuie sa se faca o analiza sincera pentru regasirea identitatii partidului pentru ca PSD sa devina un reprezentant puternic al opozitiei.
„Un partid care trebuie sa redevina partidul stangii, pentru echilibrul in politica, trebuie foarte rapid sa-si faca o analiza. Nu cred ca a fost foarte potrivita ideea ca aceasta analiza sa se axeze pe anumiti oameni. O stare de stupoare si de dezamagire se manifesta acum. E posibil ca politicienii din PSD sa castige in aceasta perioada de criza. Avem oameni foarte importanti care au plecat odata cu Revolutia, avem oameni care au condus procesul de intergare europeana si integrare transatlantica. Toate aceste paturi de gandire trebuie sa formeze masa critica pentru recastigarea identitatii care nu poate fi decat de stanga. Simpla disociere de o opozitie clara ne face rau. Trebuie sa regandim, cu alte valente, acest partid si nu in sensul agresiv sau de a combate pe cineva”, a declarat Diaconescu.
Bun, Diaconescu aminteste de redevenirea PSD al unui partid al stangii pentru un echilibru in politica, fara sa spuna cum arata si, in contextual actual, cum vor arata cei pe care isi doreste sa-i reprezinte. El ii vede grasi si prosperi pe toti pe care vrea sa-i reprezinte, asa cum sunt cei care bantuie prin incaperile din Kiseleff, si nu este correct. Nu ca sefii PSD, partid de stanga, ar trebui sa manance de cinci ori pe saptamana paine si apa, dar este necesara mai multa decenta, de care Diaconescu nu spune nimic. Fara aceasta PSD risca sa ajunga de stanga asa cum este PD-L de dreapta.
Cristian Diaconescu a apreciat ca lucrurile esentiale, in aceasta perioada, sunt pentru PSD renumararea voturilor de la alegerile prezidentiale si regasirea identitatii partidului pe scena politica romaneasca.
Asta cu renumararea voturilor imi adduce aminte de bunica mea din partea mamei, cand statea la noi. In lungile seri de iarna, cand nimeni nu o baga in seama, desira vechi pulovere si veste, ca sa se vada ca nu mananca degeaba si ca pregateste material pentru noi creatii calduroase.
„Eu m-as teme de oamenii care nu au raspunsuri. Sunt suficienti oameni in PSD care inteleg situatia prin care trece tara. Democratia nu functioneaza fara opozitie, iar opozitia trebuie sa fie polemica. Trebuie sa avem o identitate proprie ca sa putem face opozitie. Ceea ce este foarte important in PSD este sa cerem o renumarare pentru a vedea daca nu cumva s-a fraudat speranta. Aceasta trebuie sa se faca destul de repede. Toti ne temem de miscari de strada. Sansa ca acestea sa fie violente este cu atat mai mare cu cat nu-si regasesc un corespondent politic”, a adaugat fostul ministru de Externe.
Dar oare violenta sociala nu este acumularea, strop cu strop, a nemultumirilor, tot mai mari si mai asupritoare? Si oare nu din lacrimi s-a intrupat Electra? Important este insa ce fel de ochi au sugrumat in suferinta acele lacrimi.
Diaconescu a mai precizat diferentele care exista intre o politica de stanga si cea comunista, facand apel ca aceste doua lucruri sa nu fie confundate.
Personal si fara a ma socoti un mare politician, cid oar incercand sa gandesc logic, nu vad de ce comunismul, in teorie, nu ar fi valabil, avand multe trasaturi commune cu invataturile crestine, ale lui Iisus. Ce lipseste sunt oamenii care sa puna teoria in practica, denaturand invatatura in folos propriu, ceea ce duce la un capitalism mult mai feroce decat cel de dreapta, liberal, de pilda.
„Acest partid nu trebuie transformat intr-o vendeta personala, chiar daca exista multi membri care se pare ca nu se regasesc in acest partid”, a concluzionat Diaconescu.
Ei bine, daca nu se regasesc, ia matura si farasul si da gunoiul si pleava afara! Nu asa se face intr-o gospodarie ordonata si cu pretentii?
Dan Bota